Portræt: Karen Hækkerup - indgift i et politisk dynasti

På Christiansborg er Hækkerup ikke bare et efternavn. Det er nærmest synonymt med Socialdemokraterne, hvor den vel mest berømte bærer af navnet var den navnkundige Per Hækkerup, der bestred forskellige ministerposter under Jens Otto Krag og Anker Jørgensen.

Men selv om partifarven er den rigtige, er 39-årige Karen Hækkerup ikke en ægte Hækkerup. Navnet har hun giftet sig til. Det tilhører ægtefællen Ole, som af kød og blod tilhører det hækkerupske politikerdynasti.

Ole er også medlem af Folketinget - socialdemokrat naturligvis - og skulle Karen Hækkerup som ny justitsminister savne endnu et familiemedlem at vende arbejdsrelaterede emner med, skal hun ikke lede længe.

Oles bror Nick Hækkerup er nemlig også socialdemokratisk folketingsmedlem og ligesom sin svigerinde udnævnt til minister. Nick Hækkerup er handels- og europaminister.

Karen Hækkerup har siddet i Folketinget siden valget i 2005. Inden da var hun et fremtrædende medlem af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, da overborgmesteren hed Jens Kramer Mikkelsen.

Hækkerup havde planer om at overtage Jens Kramers plads, men en kvinde ved navn Ritt Bjerregaard kom i vejen for den drøm, og Karen Hækkerup gik ind i landspolitik.

I årene før regeringsskiftet gjorde hun sig bemærket som Socialdemokraternes retsordfører.

Her kritiserede hun blandt andet den afgående regering for at satse for ensidigt på straf uden at følge op med tilstrækkelige kriminalpræventive tiltag. Det er et område, hun som ny justitsminister nu selv får mulighed for at sætte ekstra ind på.

Ved regeringsskiftet i 2011 blev Karen Hækkerup udnævnt til social- og integrationsminister. Den post bestred hun indtil august i år, hvor hun indkasserede en mindre degradering til fødevareminister.

Nu stiger Karen Hækkerup igen i graderne, når hun får overrakt nøglerne til Justitsministeriet, som hun overtager efter partifællen Morten Bødskov.

/ritzau/

Dagens Gossip