PORTRÆT: Levemanden Løkke døjer igen med bilags-sager

Skrevet af admin

20/10/2013

Mest læste i dag

Når Lars Løkke Rasmussen (V) søndag eftermiddag holder pressemøde om sine luksusrejser for bistandsmidler, er det langt fra første gang, at Venstre-bossens bilag og pengeforbrug volder ham problemer.

Sager om lemfældighed med offentlige penge, sene drukture og enorme taxiregninger har tidligere givet Løkke et blakket ry i dele af befolkningen.

Mens forgængeren Anders Fogh Rasmussen (V) virkede usårlig med sine drejebøger og maskinelle håndtering af politiske modstandere og journalister, er Lars Løkke Rasmussen en anden og mere folkelig politikertype.

Da Venstre og De Konservative vandt regeringsmagten i 2001, stod Løkke med sit ubestridelige talent højt på listen, da der skulle fordeles ministerposter.

Med flere års erfaring fra det kommunale Danmark var det naturligt, at han fik posten som indenrigs- og sundhedsminister. Her orkestrerede han blandt andet den historiske kommunalreform, som er et af hans største politiske fingeraftryk til dato.

Det var også som indenrigs- og sundhedsminister, at han gennemførte det udvidede, frie sygehusudvalg som ifølge Rigsrevisionen medførte en overbetaling af privathospitalerne.

I takt med at Løkke kom tættere på magtens centrum, blev hans livsstil oftere og oftere problematiseret i medierne.

Der blev røget mange cigaretter på ministerkontoret. Men sans for den skarpe replik og glimtet i øjet sagde han ofte, at det kun var indenrigsministeren, der røg, mens sundhedsministeren ikke rørte cigaretterne.

I sommeren 2006 var han tæt på at forlade dansk politik. Løkke var blevet tilbudt et lønsomt direktørjob. Men han blev overtalt af politiske venner til at fortsætte.

Få år senere begyndte der at dukke skatteyderbetalte restaurations- og taxiregninger fra hans tid som amtsborgmester op i pressen.

De såkaldte bilagssager var en realitet. Løkke var blevet finansminister og hans renommé var hårdt ramt. Selv forsvarede han sig med, at det var "en anden tid".

Efter bilagssagerne blev der længere mellem de kække bemærkninger og de skæve smil. Nu handlede det om at kommunikere seriøsitet og fremvise Løkkes statsministerpotentiale.

Da Løkke overtog Statsministeriet i 2009, var han svækket af afsløringerne af rodet med udgiftsbilagene.

Politiske iagttagere vurderer nu, at sagen om de mange luksusrejser for klimaorganisationen GGGI risikerer at stikke en kæp i hjulet på Løkkes ambitioner om at vinde næste folketingsvalg og vende tilbage på statsministerposten.

/ritzau/