PORTRÆT: Nordjysk gigant gled fælt i olie og bedrageri

Skrevet af admin

08/11/2014

Dagens topnyheder

Humøret var helt i top i den nordjyske virksomhed OW Bunker, da den i marts fortalte omverdenen om sine planer om at gå på børsen i København.

Topchef Jim Pedersen snakkede ligefrem om, at der ikke var noget i vejen for, at selskabet kunne fordoble sin markedsandel og levere endnu mere brændstof til verdens skibe.

- Der er rigtig meget til rådighed derude, selvom det er lidt flabet at sige, sagde topchef Jim Pedersen i marts med et optimistisk grin.

Siden da er det nærmest kun gået nedad for virksomheden, og i denne uge blev kollapset totalt.

Sent onsdag aften erkendte den store brændstofvirksomhed, at selskabets egenkapital er ædt op af dårlig risikostyring og en gigantisk svindelsag i et datterselskab i Singapore. Tabene løber i alt op i 1,6 milliarder kroner.

Fredag aften tikkede endnu en meddelelse ind på fondsbørsen:

- OW Bunker indgiver konkursbegæring, lød det i overskriften som et vidnesbyrd om, at milliardselskabet ikke havde formået at forhandle en aftale på plads med sine långivere, der kunne give den døende patient kunstigt åndedræt.

Historien om OW Bunkers introduktion til børslivet kunne ellers ikke være skrevet meget bedre. Der var voldsom rift om aktierne, og på første handelsdag steg selskabets markedsværdi med over 20 procent.

Forud for børsnoteringen havde ledelsen i selskabet markedsført OW Bunker som en solid virksomhed med en stabil indtjening.

Men der skulle ikke gå lang tid, før investorerne begyndte at bekymre sig for børsdebutanten. Olieprisen faldt betydeligt, og det gav usikkerhed om, hvorvidt OW Bunker kunne bevare en fornuftig indtjening ud fra sin ellers enorme omsætning.

En uventet nedjustering af selskabets finansielle forventninger i oktober markerede en acceleration i OW Bunkers deroute, og da endnu en nedjustering fulgte trop blot et par uger efter, var tilliden til selskabet efterhånden forduftet.

Dødsstødet kom med meddelelsen om, at bankerne havde trukket deres støtte på grund af dårlig risikodækning og formodet svindel i Singapore.

På den måde blev historien om OW Bunkers børssucces usædvanligt kort. Fortællingen om, hvordan den nordjyske virksomhed til sidst måtte gå den tunge vej til skifteretten i Aalborg og indgive sin konkursbegæring, vil dog skrive sig ind i historiebøgerne som en af Danmarks helt store erhvervsskandaler.

/ritzau/