Post Danmark: Danskerne sender i forvejen oftest B-breve

For langt de fleste danskere, som putter et brev i postkassen, vil den netop vedtagne postaftale i virkeligheden ikke betyde den helt store forskel, siger kommunikationschefen i Post Danmark, Morten Nielsen.

Det selv om Post Danmark med aftalen ikke længere har pligt til at dele breve ud fra dag til dag, og et standardbrev fremover må være fem dage undervejs.

- Postaftalen er en tilpasning af reglerne til den virkelighed, som danskerne allerede har taget til sig - nemlig at langt de fleste allerede sender deres post som B-breve, siger Morten Nielsen.

- De B-breve, der nu bliver standardbreve, vil være to til fem dage undervejs, og langt de fleste vil være afleveret efter et par dage, siger han.

B-breve koster i dag otte kroner i porto, mens A-brevet, der kun må være en dag undervejs, koster 19 kroner.

Et B-brev skal leveres inden for fire dage. Fremover får Post Danmark lov at bruge op til fem dage på at levere brevet, mens A-brevet forsvinder.

Men selv om Post Danmark ikke længere er forpligtet til at få breve ud fra dag til dag, vil det stadig være muligt at vælge en hurtig forsendelse, siger Morten Nielsen. Formentligt vil man kunne betale sig til en ny hasteservice.

- Det er vigtigt at sige, at vi selvfølgelig stadig vil have dag-til-dag-produkter - de er bare ikke længere befordringspligtige. Hvordan det mere præcist bliver skruet sammen, vil vi se på nu, hvor vi kender aftalen, siger han.

Et bredt flertal i Folketinget præsenterede tirsdag morgen et nyt postforlig, der blandt andet skærer postomdelingen ned fra seks til fem hverdage om ugen.

Årsagen til forringelserne er, at markant faldende brevmængder har givet Post Danmark et årligt underskud på mere end 100 millioner kroner de seneste tre år.

De nye regler for postomdeling træder i kraft 1. januar.

/ritzau/

Dagens Gossip