Postaftale forringer service for borgerne

Skrevet af admin

03/05/2016

Dagens topnyheder

Post Danmark har ikke længere pligt til at levere breve dag til dag - den såkaldte A-post. Samtidig får Post Danmark også lov til at vente fem dage med at levere det nye standardbrev - det såkaldte B-brev.

Det er resultatet af en postaftale mellem blå blok og Socialdemokraterne, De Radikale og SF.

De lempeligere forpligtelser skal forbedre Post Danmarks økonomi med 328 millioner kroner efter flere år med store underskud.

Trods forringelserne for borgerne er transportminister Hans Christian Schmidt (V) tilfreds med aftalen, fordi den sikrer Post Danmark bedre vilkår for at fortsætte på rentabel vis.

Han afviser, at aftalen især vil gå ud over ældre og folk på landet, hvor det måske er sværere for posten at nå ud før på den sidste af de fem dage, man nu har pligt til.

- Det her gælder for dem, der bor i byen, såvel som dem der bor på landet. Men det er klart, at det kan mærkes, når vi løfter byrder for 328 millioner kroner væk fra Post Danmark, siger Hans Christian Schmidt.

Han mener dog, at det er få danskere, som vil blive ramt. Antallet af sendte A-breve er gået voldsomt ned - og det har været med til at presse Post Danmarks økonomi.

- Det er netop det, der er problemet. Der er ingen, der sender A-breve mere. Men det er stadigvæk sådan, at man får bragt posten til døren, hvis man er ældre eller handicappet.

- Den diskussion om, at man skulle gå ned i skellet og hente sin post er heller ikke med her. Det var noget, Post Danmark ønskede, men det er ikke med i aftalen, siger Hans Christian Schmidt.

Fremover vil B-brevet blive det nye standardbrev. Tidligere har Post Danmark været forpligtet til at udbringe den type brev inden for fire dage, men det bliver nu sat op til fem dage.

Samtidig kan man ikke længere få omdirigeret sin post til sommerhuset, uden at det koster et gebyr.

Post Danmark har dog oplyst over for forhandlingsparterne, at selskabet fremover også agter at tilbyde dag til dag levering som en særlig service for dem, der vil betale for det.

Socialdemokraterne finder det "dybt underligt", at regeringen vil fjerne op til 150 millioner kroner fra Post Danmark med nye momsregler i Skat, siger postordfører Christian Rabjerg Madsen. Alligevel er man gået med i aftalen.

- Vi har fået præciseret i aftalen, at Skat vil indgå i seriøse drøftelser om, at Post Danmark vil blive friholdt for negative konsekvenser.

- Vi er nødt til at forholde os til, at Post Danmark taber penge hver eneste dag. Derfor har vi taget en række initiativer, som sikrer, at Post Danmark fremover fortsat vil være stærkt og vil udbringe post i hele landet, siger han.

De Konservatives postordfører, Rasmus Jarlov, lægger vægt på, at aftalen forbedrer Post Danmarks økonomi, så man ifølge ham forhindrer, at det fremover kan koste 50 kroner at sende et brev.

/ritzau/