PostNord fjernede byens eneste postkasse - så tog 86-årige Inge affære

Skrevet af Emil Ryttergaard

05/01/2017
Foto: Polfoto
Foto: Polfoto
Antallet af postkasser styrtdykker i Danmark. Men det ville 86-årige Inge Nielsen ikke finde sig i, da postvæsenet ville fjerne postkassen i den lokale by.

Dagens topnyheder

Der et blevet færre af dem. 

De højrøde postkasser, der troligt har stået på gadehjørnerne - klar til at tage imod breve og kort igennem den øverste låge.  

Men nu er postkassen endegyldigt på vej ud. 

Hvor der i 2010 var 10.000 postkasser landet over, er der i dag kun 7000 postkasser, og alene sidste år blev 1000 postkasser pillet ned. 

Det oplevede 86-årige Inge Nielsen fra den østjyske by Ølholm på egen krop, da hun skulle sende et julekort til sit barnebarn i København, skriver Kristeligt Dagblad.

 

For da hun skulle poste kortet, var hendes lokale postkasse blevet pillet ned.  

- Vi har kun én postkasse i Ølholm, og den næste hænger tre kilometer væk i Tørring. Det er altså for langt, når man som jeg ikke har bil og er dårligt gående, siger Inge Nielsen.

 

Det ville Inge ikke finde sig i, og derfor tog hun straks kontakt til postvæsenet og kommunen, der gik ind i sagen. 

- Hos PostNord fik jeg en sludder for en sladder, men heldigvis involverede Hedensteds borgmester sig i sagen, og så skete der noget, fortæller Inge Nielsen, der allerede få dage efter kunne konstatere, at postkassen i Ølholm var kommet tilbage på sin retmæssige plads igen.

Siden da har postkassen fået tilnavnet ‘Inges postkasse,’ hvilket vidner om, at mange borgere i små byområder ikke er helt klar til at skille sig af med deres lokale postkasse. 

Antallet af postkasser falder de kommende år
Det skyldes, at danskerne forbinder postkasserne med nostalgi og muligheden for at nå hinanden via breve, selvom vi stort set ikke sender breve til hinanden mere, siger Jane Sandberg, der er direktør for Enigma – Museet for Post, Tele & Kommunikation i København:

- Ved at holde fast i postkasserne holder vi samtidig fast i det billede af Danmark, som vi kender og forstår. Behovet for postkassen er for de fleste ikke et konkret behov, men mere et behov oppe i hovedet.

Mængden af brevpost er nemlig faldet 80 procent siden 1999, og selvom der bliver færre og færre postkasser, så bliver der stadigvæk flere postbutikker, hvor man kan sende breve og pakker, når man alligevel er ude og handle i sit lokale supermarked eller butik. De seneste år har PostNord åbnet 300 af disse postbutikker.

Det tiltag betyder, at der bliver stadig færre postkasser på gaderne, og den udvikling ændres ikke foreløbigt, siger driftchef i PostNord, Lene Reipuert. 

- Generelt nedlægger vi postkasserne der, hvor der stort set ikke er post i dem, men der kan være steder, hvor vi vægter det anderledes. Det kan eksempelvis være mindre landsbysamfund med mange ældre