Poul Madsen om pressenævnets kritik: Vi må se indad

Pressenævnets alvorlige kritik af Ekstra Bladet for avisens dækning af sagen om kaptajn Eddy Lopéz og Søren Lyngbjørn, der begge sad fanget hos somaliske pirater i 838 dage, vil få betydning for avisens dækning af lignende sager fremover.

Det siger Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, onsdag på et pressemøde, efter at Pressenævnet har offentliggjort sin kritik, der er foranlediget af en klage fra kaptajn Eddy Lopéz.

- Vi er meget, meget kede af, at Eddy føler sig krænket af os. Når vi valgte at gå ind i den her sag, så var det, fordi der på det tidspunkt var gået 536 dage, uden at der var sket noget i forhandlingerne, siger Poul Madsen og tilføjer:

- Det er klart, at vi nu må se indad. Der var ting, som vi gjorde forkert.

Uden gidslernes samtykke kørte Ekstra Bladet gennem 10 måneder en kampagne med titlen "Skal Eddy og Søren rådne op i Somalia", hvor gidslerne blev interviewet og omtalt samt optrådte på forsiden næsten dagligt.

Poul Madsen ærgrer sig især over, at avisen ifølge Pressenævnet i sine talrige historier om gidslerne burde have gjort det klarere, at gidslerne udtalte sig uden samtykke og under pres.

- Når Pressenævnet ikke mener, at det er klart nok at skrive, at gidslerne udtaler sig med en Kalashnikov i nakken, så må vi tage det med i vores overvejelser frem over.

Chefredaktøren gør det dog samtidig klart, at han frem for alt hæfter sig ved Pressenævnets vurdering af sagen:

- Pressenævnet medgiver, at der var en klar samfundsmæssig interesse i sagen, og det er det, vi hæfter os mest ved i afgørelsen.

Når nævnet udtaler "alvorlig kritik" skyldes det primært, at Ekstra Bladet er gået for langt med detaljer om Eddys person og det store omfang, som avisen har bragt billeder af Eddy.

Avisens advokat, Ulrik Ibfelt, konstaterer med Pressenævnets kritik i hånden, at der er sket en krænkelse af Eddy Lopéz' privatliv, "og ikke andet".

- Havde Ekstra Bladet indhentet samtykke fra Eddys pårørende til at skrive, som de gjorde, så havde dækningen været okay, siger Ulrik Ibfelt.

Et af kravene til Ekstra Bladet er nu, at den alvorlige kritik skal gøres klar på totredjedele af avisens forside. Et krav, som Poul Madsen er parat til at acceptere.

- Det vil vi gøre af én eneste grund. Og det er, at når sagen har været et så vigtigt samfundsanliggende, så er vi også parat til at tage kritikken til os, siger han.

Planen er at bringe kritikken på forsiden af avisen allerede torsdag.

/ritzau/

Dagens Gossip