Poul og Nulle på museum i Odense

DRs nye børnekanal DRUltra er kun få dage gammel, men det forhindrer ikke en debat om børn og reality-tv i at trække overskrifter i dagblade og nyhedsudsendelser. Det er der ikke noget nyt i.

Tager man omkring Mediemuseets nye udstillingsafsnit Børnenes Mediehistorie, er det tydeligt at medier rettet mod børn har vakt debat og bekymring hos forældre, lærere og eksperter de sidste 100 år. Er tegneserier skadelige? Bliver børn voldelige af voldelige computerspil? Bliver børn små egoister, fordi Bamse er det?

Hvert årti har haft sin mediebekymring på børnenes vegne.

Udstillingen har flere vinkler på børnenes mediehistorie. Børnenes litteraturhistorie bliver fortalt i tekst og billeder fra år 1900 og frem til i dag. En tidslinje viser i hovedtræk børnenes mediehistorie med eksempler fra bøger, musik, tv og radio.

Sebastian Klein guider via interaktive skærme de besøgende gennem dansk børnefjernsyns historie. Her er gensyn med Kikkassen, Dr. Lieberkinds udsendelser og gamle julekalendere, herunder ikke mindst et klip fra den mest udskældte julekalender i DRs historie: Jul og grønne skove fra 1980. Over 40 forskellige klip ligger klar til at vække minder hos besøgende og skabe baggrund for undervisning i folkeskole og gymnasier.

Udstillingsafsnittet er ikke blot en kronologisk gennemgang, men viser også samfundets skiftende syn på børn og barndom.

Børnenes Mediehistorie åbner 14. marts på Mediemuseet i Odense.

Dagens Gossip