Prædikanten der undskyldte sine ord

»Det har været en lang rejse i mine tanker. Jeg er nået til en helt ny erkendelse,« siger han og giver en opfordring til unge muslimer, der er utilfredse med det danske samfund:

»Rejs ud i verden og kom så tilbage og se, hvilken oase I bor i. 150 forskellige uddannelser, og de mennesker, der er ved at falde ud, bliver hjulpet på vej af samfundet«.

Fra salen lyder spørgsmålet, hvorfor Ahmed Akkari først nu siger det offentligt.

»Det er svært at sige, hvad der endeligt afklarede det for mig. Det er en lang proces. Så stor en ændring kommer ikke bare på en dag, først skal du igennem tvivlen. Og det er sådan set en tilfældighed, at det kommer frem nu og får så megen opmærksomhed,« svarer han.

Tidligere mandag eftermiddag er Ahmed Akkari kørt fra København mod Kolding. En tur tværs gennem det land, som han opildnede til had mod i 2005 under Muhammed-krisen. Mens han ser ud ad bilruden fra sin plads på bagsædet forsøger han at beskrive, hvilken Ahmed Akkari det er, der senere mandag skal tale i Kolding.

»Hvordan, jeg kunne tage så meget fejl, er et svært spørgsmål, men det handler jo om, at du tror, du har ret. Jeg troede på, at jeg havde den endelige sandhed. Nu står det jo lysende klart for mig, at sådan hang det ikke sammen. I dag er jeg langt mere søgende og åben i min tilgang til verden,« siger Ahmed Akkari.

Da han i BT torsdag lancerede sit holdningsskifte, gav det mere end genlyd i medierne. Det vil formodentlig forandre Akkaris liv. Ifølge hovedpersonen selv er skiftende adresser for at undgå ubehageligheder fra gamle venner i de islamiske miljøer nu hverdag.

»Jeg er ikke bange, men jeg kan være ængstelig og nervøs. Jeg har det godt med at møde og tale med mennesker, men jeg ved også, at der kan være en risiko,« siger han og uddyber:

»Jeg vil på ingen måde kunne holde ud at leve med beskyttelse hele tiden.« Samtidig understreger han, at han vil fortsætte med at tale uanset hvad.

Nogen vil sige, at han talte mere end rigeligt under Muhammed-krisen tilbage i 2005. Her kritiserede Ahmed Akkari i hårde vendinger, at tegningerne var blevet bragt i Jyllands-Posten. Samme år i november drog han sammen med en gruppe muslimske prædikanter på rundrejse i Mellemøsten for at gøde jorden for et politisk krav om en dansk undskyldning for tegningerne. Den kom aldrig.

I de seneste uger har Ahmed Akkari gentagne gange beklaget sin rolle under Muhammed-krisen og direkte sagt, at det var »OK« at bringe de 12 tegninger, der satte danske flag i brand og førte til anslag på danske ambassader. Siden den opsigtsvækkende udmelding fra Ahmed Akkari er det gået stærkt.

Pludselig står han på linje med dem, han selv har lagt for had, som da han i torsdags mødtes med tegneren Kurt Westergaard. Og nu knap otte år efter Muhammed-krisen står han på et bibliotek i Kolding klar til at tale for danske værdier og mod islamisme. For første gang ved et offentligt arrangement siden den opsigtsvækkende undskyldning og kovending.

»Det er ikke svært for mig at debattere, at give udtryk for mine holdninger. Men jeg er spændt på, hvordan det bliver modtaget, hvor voldsom reaktionen bliver. Uanset hvad er det ikke sidste gang, jeg deltager i debatten,« siger han til Berlingske.

Dagens Gossip