Præsident Assad takker Rusland

Den syriske takketale blev afleveret samme dag, som den russiske viceudenrigsminister, Sergej Ryabkov, erklærede, at syrerne havde overleveret materiale, der viser, at syriske oprørere var indblandet i giftangrebet 21. august mod forstæder til Damaskus.

Det angreb er USA, Frankrig og en række andre vestlige lande enige om, at den syriske hær stod bag, og det var indtil forrige weekends aftale mellem USA og Rusland årsag til, at USA og Frankrig var på nippet sende en sværm af krydsermissiler mod Syrien.

Torsdag sagde den syriske præsident ifølge AFP, at »Ruslands position i den syriske krise har medvirket til at skabe en ny global balance« og takkede Rusland »for at redde Syrien fra et voldsomt angreb og fra vestlige, regionale og arabisk-støttede terrorister«.

Tidligere på dagen havde den russiske viceudenrigsminister betegnet FNs våbeninspektørers rapport om giftangrebet 21. august som »forudindtaget og ensidig«.

Rapporten tager ikke stilling til, hvem der stod bag angrebet, men konkluderer, at der blev anvendt nervegassen sarin.

Torsdag eftermiddag erklærede den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, sig totalt uenig i kritikken og sagde med henvisning til inspektørerne, at »ingen kan anfægte objektiviteten hos folk udpeget af FN« og tilføjede, at han var »stærkt overrasket« over Sergej Ryabkovs udtalelser.

Også NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen blandede sig torsdag i de diplomatiske fægtninger og sagde:

»Jeg er ikke i tvivl om, at det syriske regime var ansvarlig for det kemiske angreb.«

De forskellige erklæringer blev sat yderligere i perspektiv af, at lederen af FNs våbeninspektører, svenskeren Åke Sellström, torsdag også meddelte, at hans team i løbet af få dage vender tilbage til Syrien for at undersøge yderligere anklager om brug af kemiske våben og håber at aflevere en samlet rapport i slutningen af oktober.

Som tilfældet var under den første mission, vil undersøgelserne på den kommende rejse heller ikke være at klarlægge skyldsspørgsmål, kun om der er brugt kemiske våben.

Dagens Gossip