Præsident kræver Taleban-leder udleveret

Ifølge Reuters er Mullah Baradar Akhund, der anses som en nøglefigur i fredsfølerne mellem den afghanske regering og Taleban, stadig tilbageholdt, skønt de pakistanske myndigheder i midten af december annoncerede hans frigivelse med henvisning til hans dårlige helbred.

»Desværre tilbringer han sine dage og nætter i fængsel, og hans helbredstilstand forværres dag for dag,« siger Talebans talsmand i Afghanistan, Zabihulla Mujahid.

Mullah Baradar Akhund, der sammen med den enøjede Mullah Omar var med til at grundlægge Taleban i midten af 1990erne, blev anholdt i 2010 af den pakistanske efterretningstjeneste ISI, under en razzia i et checkpoint ved millionbyen Karachi. Anholdelsen fandt sted på et tidspunkt, hvor Taleban via Mullah Baradar Akhund og andre var ved at forberede fredsforhandlinger med den afghanske regering under præsident Hamid Karzai.

Rapporterne om hans seneste skæbne er modstridende, men Reuters skriver, at der er tegn på, at han tilbageholdes i husarrest i byen Peshawar, tæt på grænsen til Afghanistan.

Hvor betydningsfuld han anses af den afghanske regering fremgår af, at præsident Karzai i denne uge gik ud med opfordringer til de pakistanske myndigheder om at samarbejde for at få kontakt til Mullah Baradar Akhund.

»Vi forsøger at finde et kontaktnummer eller en adresse for at tale med ham,« sagde Karzai til journalister i Kabul.

Samtidig gav han udtryk håb om yderligere skridt, der vil »gavne fredsprocessen«.

Mullah Baradar Akhund ses som det bedste bud på at få genoptaget dialogen med Karzai-regeringen, fordi han har rakt hånden frem og stadig nyder anseelse i Taleban.

Afghanistan har flere gange bedt om at få ham udleveret. Karzai er stærkt interesseret i at få en fredsaftale i stand med Taleban, inden de amerikanske tropper drager hjem med udgangen af 2014.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip