Præsident Obama skal ikke møde revolutionsleder i Cuba

Skrevet af admin

10/03/2016

Dagens topnyheder

Det Hvide Hus i Washington afviser, at præsident Barack Obama skal trykke hånd eller diskutere politik med den cubanske revolutionsleder Fidel Castro, når Obama besøger Cuba senere på måneden.

Trods et markant forbedret forhold mellem de tidligere fjender USA og Cuba, slår national sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus Ben Rhodes fast, at et møde mellem de to mænd ikke står på dagsordenen.

- Vi har ikke haft diskussioner om et sådant møde, og vi har absolut ingen hensigt om at forsøge at få et op at stå, siger Rhodes i et interview med Reuters.

Adspurgt om, hvorvidt et møde mellem Barack Obama og Fidel Castro er helt udelukket, er svaret "ja".

Den amerikanske præsidents historiske rejse i Cuba finder sted 20.-22. marts.

I løbet af dagene skal han blandt andet mødes med landets nuværende præsident, Raul Castro. Her vil menneskerettigheder efter planen blive drøftet.

Årsagen til ikke at møde præsidentens 89-årige storebror, der stod i spidsen for revolutionen i Cuba i 1959 og siden styrede landet i 49 år, er angiveligt, at det ville overskygge besøgets egentlige formål - at fokusere på de to landes fremtidige forhold.

Siden 1959 har USA haft en handelsembargo mod Cuba.

Ud over et møde på præsidentniveau ventes Obama også at skulle tale med cubanske regeringskritikere.

- Vi har ikke fået styr på hele logistikken, men de (den cubanske regering, red.) har ikke givet udtryk for, at de ville stille udfordringer op for at forhindre mødet, siger Ben Rhodes til Reuters.

I 2015 genoprettede Cuba og USA de diplomatiske forbindelser efter over 50 års fjendskab. Besøget i det kommunistiske Cuba af en præsident for det kapitalistiske USA er derfor historisk.

Amerikanske republikanere har kritiseret Obamas kommende besøg. De mener, at han ikke burde rejse dertil, så længe Castro-familien sidder på magten.

/ritzau/