Præsident: Tyskerne bør spille en større rolle

Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, åbnede fredag den årlige internationale sikkerhedskonference i München med en appel til sit land om at spille en større rolle i international politik og som problemløser i verdens brændpunkter.

- Tyskland bør engagere sig som en god partner tidligere, mere beslutsomt og mere substantielt, siger Gauck til de hundredvis af politikere, diplomater og sikkerhedseksperter, som er til stede på sikkerhedskonferencen i München.

Årets hovedtemaer er krigen i Syrien, Ukraines krise, Iransk atomprogram og USA's overvågning af allierede.

Blandt de højtstående gæster er blandt andre FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og over 20 statsoverhoveder og regeringschefer, 10 ledere af internationale organisationer, fem EU-kommissærer og mange militære analytikere.

Tyskland, som er EU's største økonomi, har været politisk tilbageholdende og er blevet kritiseret for ikke at spille en militær rolle, som står mål med landets økonomiske vægt og geografiske størrelse.

Gauck spurgte i sin åbningstale, om tyskerne gør nok.

- Gør vi, hvad vi kan for at stabilisere vore naboområder, i øst og i Afrika? Gør vi nok for at imødegå farerne for terrorisme? Og hvis vi går sammen med vore allierede, er vi så parate til at dele risici med dem, spørger han.

På sikkerhedskonferencens førstedag mødtes EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, med Irans udenrigsminister og nåede til enighed om, at de næste forhandlinger med Teheran om dets omdiskuterede atomprogram skal finde sted den 18. februar.

- Ashton mødtes med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, og indgik en aftale om, at de næste forhandlinger skal finde sted i Wien den 18. februar, siger talsmænd for Ashton.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip