Præsident: Ukraine vil ikke sætte militæret ind på Krim

Ukraine vil ikke sætte militæret ind i et forsøg på at forhindre den sydlige Krim-halvø i at løsrive sig, siger landets fungerende præsident Oleksandr Turtjynov.

Det lokale styre på Krim erklærede sig tirsdag uafhængig fra Ukraine forud for søndagens kontroversielle folkeafstemning om, hvorvidt den autonome halvø skal tilslutte sig Rusland.

- Vi kan ikke foretage en militæroperation på Krim. I så fald ville vi blotte vores østlige grænse, og Ukraine ville ikke være beskyttet, siger den midlertidige præsident.

Vestligt-orienterede Turtjynov var som parlamentsformand med til at afsætte den prorussiske præsident Viktor Janukovitj efter voldsomme demonstrationer i hovedstaden Kijev.

Handlingerne udløste uro på Krim, hvor flertallet af befolkningen er russere. Den lokale forsamling på halvøen godkendte tirsdag en "erklæring om den autonome Krim-republik og byen Sevastopols uafhængighed".

Søndag skal de cirka to millioner indbyggere på Krim stemme om at tilslutte sig Rusland. Men den afstemning er et svindelnummer, og resultatet vil blive fastlagt fra Moskva, mener præsidenten.

- Det, de kalder en folkeafstemning, kommer ikke til at ske på Krim, men i kontorerne i Kreml, siger Oleksandr Turtjynov.

- Det er et svindelnummer. De fleste af Krims borgere vil boykotte denne provokation. Rusland er ikke interesseret i at afholde en folkeafstemning. De vil bare forfalske resultatet, tilføjer præsidenten.

Han tilføjer, at de russiske ledere nægter at indgå i en dialog med Ukraine.

- Desværre afviser Rusland lige nu en diplomatisk løsning på konflikten, lyder det fra Turtjynov, der sidder på posten indtil præsidentvalget 25. maj, hvor han ikke planlægger at stille op.

Rusland anerkender ikke den midlertidige regering i Ukraine og har sagt, at man vil forsvare det russiske flertal på halvøen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip