Præsidenttro kandidater tager pladserne i Egypten

Skrevet af admin

25/11/2015

Dagens topnyheder

En valgalliance, som er loyal over for Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi, kommer ud af parlamentsvalget som den store sejrherre.

Det nye parlament i den egyptiske hovedstad, Kairo, har 568 pladser.

Ved hver af parlamentsvalgets to valgrunder har 120 pladser været øremærket, så den kandidat, der i hver af kredsene får flest stemmer, også får pladsen i parlamentet. Vinderen tager det hele.

Og alle de 120 pladser er ifølge valgkommissionen vundet af alliancen Af Kærlighed til Egypten, der ledes af en tidligere efterretningsofficer, som er loyal over for Sisi.

Den anden og sidste runde af valget fandt sted søndag og mandag i denne uge i Nildeltaet og omkring hovedstaden, Kairo. Valgkommissionen har onsdag offentliggjort resultatet, som kommer på baggrund af en stemmeprocent på 29,83 procent.

Det er en smule højere end ved valgets første runde i oktober, da 26,6 procent stemte i de øvrige dele af landet.

Efter første runde var der omvalg i en række kredse uden klar vinder, altså hvor ingen havde over 50 procent af stemmerne. Da stemte beskedne 21,7 procent.

Mange af valgkredsene fra valgets anden runde har heller ikke nogen klar vinder, og denne vinder skal findes ved supplerende valg 1. og 2. december mellem de to kandidater, der har fået flest stemmer.

Sådanne valg skal finde sted i 213 valgkredse.

Det ventes, at alle medlemmer af det nye parlament er fundet og kan offentliggøres 20. december.

Egypten-kendere siger ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at det er givet på forhånd, at parlamentet bliver et gummistempel-parlament, der lystrer præsidenten.

I øvrigt har Sisi også mulighed for selv at udpege 28 parlamentarikere, hvis han ønsker det.

Egypterne holdt deres forrige parlamentsvalg i 2011 og 2012. Det var første valg efter det folkelige oprør, der afsatte daværende præsident Hosni Mubarak.

Islamisterne i Det Muslimske Broderskab vandt dengang omkring halvdelen af pladserne, og deres præsidentkandidat, Mohamed Mursi, vandt den øverste post i Egypten ved præsidentvalget i foråret 2012.

Men militæret og dets hærchef afsatte Mursi i 2013.

Hærchefen var dengang den nuværende præsident Sisi, som har forbudt Det Muslimske Broderskab.

Flere socialistiske og liberale partier har boykottet de seneste parlamentsvalg, så Sisis kandidater har ikke haft meget opposition at slås med.

/ritzau/Reuters