Præsidiet kritiserer Corydon i Dong-salg

Folketingets Præsidium kritiserer finansminister Bjarne Corydons (S) håndtering af Dong-salget i en ny afgørelse.

Uden at tage stilling til de konkrete dokumenter i sagen lægger præsidiet op til, at ministre generelt bør give fortrolige oplysninger til Folketinget, hvis politikerne har en saglig interesse i at få dokumenterne.

Og det er tilfældet i Dong-sagen, fastslår præsidiet.

Her står striden om, hvorvidt Folketingets Finansudvalg skal have mulighed for at se de andre tilbud, som blev givet på købet af aktierne i Dong Energy. Flere partier mener, at Bjarne Corydon har solgt aktierne for billigt til investeringsbanken Goldman Sachs.

Derfor har de bedt om at se alle oplysninger om salget, herunder de andre tilbud. Og det får de støtte i fra Folketingets Præsidium, som fastslår, at oplysningerne har en "saglig betydning" for kontrollen med regeringens arbejde.

Afgørelsen kan ses som et rap over fingrene til finansministeren, efter at han i et skriftligt svar til Folketingets øverste ledelse, præsidiet, har afvist at fremlægge oplysninger i fortrolighed til Folketingets Finansudvalg.

- Præsidiet finder det utilfredsstillende, hvis en almindelig mistro til folketingsmedlemmers evne eller vilje til at iagttage fortrolighed generelt fører til en uvilje i regeringen og forvaltningen mod at give medlemmerne adgang til fortrolige oplysninger, hedder det i brevet fra præsidiet.

Præsidiet går ikke ind i en konkret vurdering af de enkelte dokumenter i sagen. Dermed underkender man ikke direkte Bjarne Corydons beslutning i sagen. Præsidiet forlanger heller ikke, at dokumenterne bliver udleveret til udvalget.

- Juridisk set er der tale om en ret - og ikke en pligt - for ministeren til videregivelse, og det beror derfor på en konkret vurdering, om oplysningerne bør videregives, hedder det i afgørelsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip