Præster bruger kassen på specialsyede dragter

Specialsyede, kunstnertegnede præstekjoler, også kaldet messehagler, bliver i stigende grad trukket over hovederne på Guds forlængede arme rundt om i de danske kirker.

Det fortæller Thomas Thulstrup, der er leder udstillingen »Messehagelen, kirken og kunstneren, der i disse dage løber af stabelen i Esrom Kloster i Nordsjælland. Her er der masser af præsteklæder med et kunstnerisk islæt.

»Der har været et overraskende stort udvalg, fordi mange menighedsråd i de senere år har fået syet en smuk messehagel designet af en lokal eller landskendt kunstner,« siger Thomas Thulstrup til Kristeligt Dagblad.

»Menighedsrådene har fået øjnene op for gamle kvalitetstekstiler som silke, uld og guldtråd. Og jeg tror, det skyldes, at mange søger at give kirkegængeren en taktil, kunstnerisk oplevelse af det ypperste,« supplerer brodøse Lizzi Damgaard, daglig leder i Selskabet for Kirkelig Kunst, der fremstiller og reparerer messehagler for danske menighedsråd.

Men messehaglerne er noget af en udskrivning. En håndbroderet messehagel koster ifølge Kristeligt Dagblad mellem 70.000 og 250.000 kroner, og det kan løbe op i en regning på en million kroner, hvis en kirke skal have et helt sæt i alle kirkeårets farver.

Det får Mogens Lindhardt, der er rektor på pastoralseminariet, til at rette kritik af messehagel-trenden.

»Jeg bruger dem ikke selv og synes, det er en underlig forskydning, at man i mange år nu har brugt penge på dem. Generelt bruges der for mange penge på udenomsudstyr, og 100.000 kroner kan man jo ansætte et menneske for! Det er ufolkeligt at udstyre præsten med tøj, som andre ikke kan bruge, og gøre ham til et kultsymbol i stedet for at fremhæve præsten som et almindeligt menneske af kød og blod,« siger Mogens Lindhardt til Kristeligt Dagblad.

Dagens Gossip