Præstø-ulykke: Landsret stadfæster dom til forstander

Elever fra bådulykken på Præstø Fjord, deres forældre og pårørende fyldte tilhørerrækkerne i Østre Landsret i Nykøbing Falster fredag formiddag, hvor retten stadfæstede byrettens dom over Lundby Efterskoles forstander, Truels Achton Truelsen.

Dommen lyder på 60 dages betinget fængsel for uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af lov om sikkerhed til søs efter bådulykken på Præstø Fjord i februar 2011, hvor en lærer mistede livet.

En usædvanlig sag resulterede i en usædvanlig domsafsigelse. Retsformand Arne Brandt havde lagt de juridiske fagudtryk på hylden og gjorde et stort nummer ud af at forklare dommens begrundelse for de fremmødte.

- Det er en svær sag at være dommer i. Vi har den dybeste medfølelse over for ofre og pårørende og for sagens parter, lød det fra Arne Brandt.

13 elever og to lærere fra Lundby Efterskole var om bord på en dragebåd, der 11. februar 2011 kæntrede på Præstø Fjord. Flere elever var i livsfare og har i dag mén efter ulykken. Læreren Michael Jørgensen mistede som den eneste livet.

Østre Landsret er ikke i tvivl om, at forstanderen bærer et ansvar i sagen, selv om han ikke var på skolen den dag, hvor sejladsen fandt sted. Men som leder havde han ansvaret for, at der var retningslinjer på området, og at retningslinjerne var kendt af personalet.

- De var ikke kanaliseret ud på en sådan måde, at alle kendte disse retningslinjer. Det falder ene og alene tilbage på forstanderen. Han har ikke gjort sit arbejde godt nok, lød det fra retsformanden.

Anklager Vibeke Uldal havde forlangt en ubetinget fængselsstraf til forstanderen. Det fik hun ikke, men det var ifølge retsformanden tæt på.

- Der er tale om så alvorlige situationer, at man som udgangspunkt sagtens kunne give ubetinget fængsel. Vi synes, der har været en manglende erkendelse hos Truels Truelsen af, hvad der er sket, lød det fra Arne Brandt.

Med landsrettens afgørelse er der formentlig sat endeligt punktum i sagen. Det vil kræve en særlig tilladelse, hvis sagen skal ankes til Højesteret.

Truels Truelsens advokat har efter retsmødet meddelt, at hverken han eller hans klient har nogen kommentarer til dommen.

/ritzau/

Dagens Gossip