Praktisk erfaring slår uddannelse

Om ikke så længe står semesterstart for døren, og flere end nogensinde har søgt ind på de videregående uddannelser. Men uddannelse er måske slet ikke så vigtig som den praktiske erfaring, et studiejob eller praktik kan give.

Det mener i hvert fald langt de fleste danske lønarbejdere. Randstad har spurgt lønmodtagere i 32 lande, og her går samme budskab igen. Praktisk erfaring vægter bare højere end uddannelse, når man skal finde det rigtige job. I Danmark mener godt 80 procent, at erhvervserfaring vægter højest.

Den opfattelse deler både Dansk Erhverv og Danske Universiteters Rektorkollegium. Jannik Schack Linnemann er uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv. Han mener, at arbejdsgiverne i højere og højere grad kigger på kandidaters erfaring fra studiejob og praktik end på deres karakterer fra uddannelsen, men det er de danske uddannelser ikke gearet til endnu.

- De er meget fagligt orienteret. Det er meget silo-agtigt. Man læser et fag i fem år, og så går man ud bagefter og søger job på baggrund af det, siger han til Newspaq.

Han mener i stedet, at uddannelserne burde indrette sig efter arbejdsmarkedet, og det er da også ved at ske, siger Jens Oddershede, der er formand for Rektorkollegiet.

- Der er ingen tvivl om, at det er rigtig vigtigt med erhvervserfaring. På rigtig mange studier har man efterhånden også indført praktik i uddannelsen, og jeg tror med fordel, vi kunne lægge mere praktik ind i uddannelsen, siger han til Newspaq.

Både Jens Oddershede fra Rektorkollegiet og Jannik Shack Linnemann fra Dansk Erhverv mener, at regeringens taxameterordning og færdiggørelsesbonus, der belønner uddannelserne, når de studerende bliver færdige på normeret tid, spænder ben for de unges muligheder for at få noget praktisk erfaring. Men det går dog i den rigtige retning, mener Jannik Shack Linnemann.

- Der er sket rigtig meget de sidste 10 år. Det er ikke længere tabu på universiteterne at tale om, at dem, man underviser, rent faktisk skal ud og have et job bagefter. Mere af undervisningen er blevet mere praksisrettet.

Samtidig opfordrer universiteterne de unge til at skaffe sig erfaring udenfor studierne.

- Det gør vi på trods af bonusordninger og andre ting, for alle undersøgelser viser, at alt andet lige, så er det en fordel at have haft erhvervserfaring, når man skal ud og søge et job, siger Jens Oddershede.

Undersøgelsen fra Randstad er lavet i april og maj i år blandt godt 400 lønmodtagere i alderen 18 og 65 år.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip