Premierminister: Afstemning om Catalonien er ulovlig

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, siger, at en planlagt folkeafstemning i Catalonien og Barcelona om en løsrivelse fra Spanien ikke vil finde sted, fordi den er ulovlig.

- Denne folkeafstemning kan ikke finde sted. Den er ikke lovlig, siger premierministeren, der tirsdag holdt sin årlige tale i parlamentet om nationens tilstand.

Regionale politikere i det relativt velhavende nordlige Spanien har fastsat den 9. november 2014 for folkeafstemningen, hvor vælgerne i Catalonien og Barcelona skal tage stilling til, om de vil løsrive sig.

- Det er hele den spanske befolkning, som har kapacitet til at beslutte, hvad Spanien er. Ingen kan ensidigt berøve hele den spanske befolkning retten til at afgøre fremtiden for dets land, siger premierministeren.

Mange af Cataloniens indbyggere sammenligner deres situation med Skotland, hvor de politiske ledere i september holder en folkeafstemning om uafhængighed af Storbritannien.

Den britiske regering har accepteret, at afstemningen bliver afviklet. Alting tyder dog på, at forslaget om en løsrivelse fra Storbritannien vil blive forkastet.

De omkring 7,5 millioner cataloniere er stolte af deres karakteristiske sprog og kultur, og mange af dem er trætte af, at det øvrige Spanien klarer sig dårligere økonomisk.

Catalonien står for en femtedel af Spaniens totale produktion og en endnu større andel af landets eksport.

En nylig meningsmåling fra Det Catalonske Center for Meningsmålinger viser, at der er klart flertal for autonomi eller løsrivelse.

Den 11. september sidste år - på Cataloniens nationaldag - dannede hundredtusinder af mennesker i regionen en menneskekæde gennem hele området for at tilkendegive deres krav om uafhængighed.

De seneste års vedvarende økonomiske krise i Spanien har ageret brændsel på det selvstændighedsbål, der har brændt i Catalonien i adskillige år.

Rajoy siger imidlertid, at Spanien har bevæget sig fra at være en byrde for EU til at være en motor. Han siger, at prognosen for væksten i 2014 er på 1,0 procent, og at den i 2015 vil stige til 1,5 procent.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip