Premierminister stopper pengestrøm til "grimme" vindmøller

Skrevet af admin

12/07/2015

Dagens topnyheder

Den australske premierminister, Tony Abbott, er bestemt ikke glad for vindenergi.

For nylig har han beskrevet vindmøller som "visuelt skrækkelige" og "larmende", og nu ser det ud til, at den klimaskeptiske premierminister optrapper krigen mod møllerne.

Ifølge Fairfax Media har Abbott i samarbejde med sine topministre beordret regeringens Clean Energy Finance Corporation til ikke at investere i vindenergiprojekter.

Den såkaldte grønne bank blev oprettet af den tidligere Labor-regering og har ti milliarder australske dollar - cirka 50 milliarder kroner - til at investere i vedvarende energi. Indtil nu har den brugt omkring 300 millioner dollar på vindprojekter.

Men nu har regeringen ifølge Fairfax Media ændret Clean Energy Finance Corporations mandat og forbudt den at finansiere projekter med vindmøller.

Det kan den konservative regering gøre uden at skulle hente et flertal i Senatet.

Beslutningen er dårligt nyt for de vindmølleselskaber, der forsøger at skaffe nye ordrer i Australien, hvor blandt andet danske Vestas har leveret møller til flere projekter.

En kilde i et stort internationalt selskab inden for vedvarende energi siger ifølge avisen The Sydney Morning Herald, at beslutningen vil være med til at forstærke billedet af Australien som et land, der ikke er sikkert at gøre forretning i.

Tony Abbott har tidligere iværksat en undersøgelse, der skal gøre det klart, om vindmøller kan være til skade for folks helbred. Det skete, selvom tidligere undersøgelser havde konkluderet, at der ikke var bevis for, at møllerne var helbredsskadelige.

Nedprioriteringen af vindenergi kommer, efter at den australske regering for nylig godkendte etableringen af en ny kæmpe kulmine.

Vindmøller producerer i dag 30 procent af Australiens vedvarende energi, og fire procent af landets samlede energiforbrug.

/ritzau/dpa