Pres på Ukraine for at leve op til EU-krav

EU-landenes udenrigsministre forventes på deres møde mandag i Bruxelles at måtte udskyde en længe ventet beslutning om, hvorvidt EU på et topmøde om bare halvanden uge kan underskrive en stort anlagt handels- og associeringsaftale med Ukraine.

Fungerende udenrigsminister Christian Friis Bach (R) siger, at det især er sagen om den syge, fængslede tidligere premierminister Julia Timosjenko, der står i vejen for, at EU kan skrive under.

- Det vigtige er at lægge pres på for at få løst Timosjenko-sagen. Og der skal gennemføres yderligere reformer - ikke mindst af valgloven og på retsområdet.

- Når det er sket, vil man tage bestik af situationen og se, om den kan underskrives. Det er forhåbningen og forventningen, at det kan ske på Vilnius-topmødet, siger Friis Bach med henvisning til topmødet den 28.-29. november.

Den svenske udenrigsminister, Carl Bildt, der har engageret sig meget i sagen om Ukraines tilnærmelse til EU, lægger ved ankomsten til mødet mandag ansvaret personligt på Ukraines præsident, Viktor Janukovitsj.

- Alt er nu i præsident Janukovitsjs hænder. Jeg tror, EU har en politik på det her område. Men jeg er ikke sikker på, om Janukovitsj har en politik, siger Bildt.

Også EU's udenrigschef, Catherine Ashton, er klar i sin melding til Ukraine.

Ashton kræver en acceptabel løsning for Timosjenko, som, EU mener, sidder fængslet alene af politiske grunde og dermed er offer for såkaldt selektiv retfærdighed.

- De ved, hvad de skal levere. De ved, at de skal afslutte arbejdet med de krav, vi har stillet, siger Ashton.

Det ukrainske parlament måtte i sidste uge opgive at nå til enighed om en lov, der skulle åbne for, at Timosjenko kan rejse til lægebehandling i Tyskland.

Hendes støtter kræver i den forbindelse en garanti for, at hun siden vil kunne komme tilbage til Ukraine og igen deltage i politik.

Julia Timosjenko stod i 2005 i spidsen for Ukraines orange revolution, og forrige år blev hun idømt syv års fængsel for magtmisbrug i forbindelse med en gasaftale, hun indgik med Rusland i 2009.

/ritzau/

Dagens Gossip