Presset øger på Labour-leder efter krisemøde

Labours gruppe i parlamentet har besluttet at stemme om et mistillidsforslag mod partiets leder, Jeremy Corbyn, når gruppen mødes igen tirsdag.

Under et møde mandag slog parlamentarikerne fast, at der er grundlag for en mistillidsafstemning, rapporterer BBC.

Flere af deltagerne beskriver over for nyhedsbureauet dpa stemningen på mødet som decideret fjendtlig.

To af tv-stationens politiske journalister skriver på Twitter, at partiets medlemmer mødes tirsdag mellem klokken 10 og 16, og på mødet skal det ved hemmelig afstemning afgøres, om parlamentsmedlemmerne fortsat har tillid til Jeremy Corbyn som leder.

Hvis Labours utilfredse parlamentarikere skal fælde Jeremy Corbyn, kræver det, at man finder en kandidat, der har opbakning fra 20 procent af parlamentsmedlemmerne.

Og selv om det næppe bliver et problem, så vil der ikke blive tale om et formandsskifte, så længe han har opbakning uden for parlamentet, siger lektor og ekspert i britisk politik ved Copenhagen Business School Edward Ashbee.

- De kan prøve at gøre livet surt for ham og håbe, at han vil syntes, at det er for belastende at have et mistillidsvotum hængende over hovedet, men hvis han er stædig nok, kan de ikke tvinge ham, siger Edward Ashbee.

Corbyns talspersoner siger ifølge BBC-journalist Iain Watson, at partiformanden bliver på posten, indtil der er en formel udfordring. De gentager, at han vil genopstille ved et eventuelt nyt formandsvalg.

Krisen er for alvor brudt ud i Labour i løbet af søndag og mandag, hvor langt over halvdelen af Labours såkaldte skyggekabinet - partiets vigtigste ordførende i parlamentet - er trådt tilbage i protest mod Jeremy Corbyns ledelse.

Mandag aften skriver partiets ungdomsafdeling i London i en meddelelse på sin hjemmeside, at den også har mistet tilliden til Corbyn som leder af partiet.

Han har dog stadig opbakning fra fagforeningerne og partiets græsrødder.

Også finansordfører John McDonnell, som er en af Jeremy Corbyns nære allierede, bakkede partilederen op, da han mandag aften talte til nogle af partiets vælgere, der var samlet uden for parlamentet for at vise deres opbakning til den pressede partileder.

Han mindede om, at det kun er ni måneder siden, at Corbyn blev valgt med det største mandat, nogen Labour-leder nogensinde har fået.

- Vi kalder det demokrati, sagde han ifølge BBC.

- Det, vi har set i de seneste dage, er et lille antal parlamentsmedlemmer, der forsøger at undergrave Labour-medlemmernes demokratiske beslutning, sagde McDonnell.

/ritzau/

Dagens Gossip