Prestigefyldt kystprojekt får kniven af miljønævn

Skrevet af admin

06/07/2016

Dagens topnyheder

Et af de ti meget omtalte kystprojekter, som regeringen har givet tilladelse til for at fremme turisme og vækst i udkantsområderne, er ikke blevet vurderet godt nok af myndighederne, ifølge Natur- og Miljøklagenævnet.

Et stort projekt på Als med hoteller, campingpladser og ferieboliger skal efter planen trække ikke mindre end 560.000 gæster til Als hvert år.

Men Naturstyrelsen under Miljøministeriet har ikke, som det kræves, vurderet konsekvenserne for naturen tilstrækkeligt, da man gav tilladelsen.

Det har Natur- og Miljøklagenævnet enstemmigt netop afgjort. Nævnet imødekommer dermed en klage fra Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Da regeringen i november sidste år gav grønt lys til "Projekt Nordals Ferieresort", blev konsekvenserne for naturen i området ikke vurderet tilstrækkeligt.

Ferieresortet vil eksempelvis indebære langt mere sejlads med motorbåde i området, hvor beskyttede marsvin i dag holder til.

Derfor klagede DN til Natur- og Miljøklagenævnet, som giver DN medhold.

Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Michael Leth Jess glæder sig over, at regeringen med nævnets beslutning nu bliver nødt til at tage EU-lovgivningen og hensynet til naturen mere alvorligt.

- Sagen viser, at uanset hvor stærke politiske ønsker, der knytter sig til en sag, så skal myndighederne følge reglerne. Vi har fået ret i vores kritik af, at det er gået lige lovligt stærkt, og at man har overset reglerne, siger han.

Han forventer ikke, at det sætter en stopper for projektet. Men at det bliver justeret, så det tager de nødvendige hensyn til naturen.

Ifølge chefkonsulent Nina Herskind fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, tidligere Naturstyrelsen, er det en procedurefejl fra styrelsens side.

- Vi skulle have vurderet projektet både til lands og til vands. Men vi har kun set på den del, der ligger på land, siger hun.

- Men der er nogle marsvin i Flensborg Fjord, som betyder, at reglerne for internationale naturområdet gælder, og det har vi ikke været tilstrækkeligt opmærksomme på.

Hun mener dog ikke, at det forhaler projektet betydeligt. Sønderborg Kommune kan fortsætte med at planlægge skitseprojektet, hvor der senere skal laves en egentlig miljøvurdering.

- Men afgørelsen betyder, at Kystdirektoratet på et senere tidspunkt skal vurdere, om projektet påvirker marsvinene, siger Nina Herskind.

/ritzau/