Principiel dom: Rumænere er skyldige i menneskehandel

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

I den første retssag i danmarkshistoriens største kompleks om menneskehandel dømmes tre herboende rumænere for menneskehandel ved Retten i Hillerød. De er også skyldige i bedrageri og databedrageri af særlig grov beskaffenhed.

De dømte straffes med mellem to og tre års fængsel og udvises alle fra Danmark for altid.

Afgørelsen er principiel, fordi det er første gang i dansk retshistorie, at straffelovens paragraf om menneskehandel tages i brug i forbindelse med udnyttelse til kriminalitet.

Gennem flere år har de dømte, to brødre på 36 og 39 år samt deres 27-årige søster, hjulpet en stor gruppe landsmænd til Danmark. Her er de fattige rumæneres identiteter blevet misbrugt til omfattende bedrageri til et samlet beløb på omkring 900.000 kroner.

I alt mente anklagemyndigheden, at 17 personer var blevet udsat for menneskehandel. Men retten finder det kun bevist i tre tilfælde.

Ifølge dommen er de tre intetanende rumænere blevet lokket til Danmark med lovning om arbejde.

- Men i stedet blev de sat til at begå kriminalitet. I to tilfælde blev personerne også truet til at begå kriminalitet, lyder det fra den enige domsmandsret.

Under retssagen har flere af ofrene da også netop fortalt, at der ikke var noget arbejde at få. At de er blevet tæsket og truet. Og at de i flere tilfælde har levet under usle kår og i visse tilfælde været nødt til at lede efter mad i skraldespande.

Omvendt har de tiltalte insisteret på, at de mange rumænere er kommet hertil med én ting for øje, nemlig at begå kriminalitet. Og at det er sket frivilligt.

Det er den 39-årige Gabriel Sandu, der har fået den hårdeste straf på tre års fængsel. Dommen ankede han på stedet til landsretten. Også lillesøsteren, Camelia Balasica, ønsker landsdommernes vurdering af sin dom på to år og tre måneders fængsel.

Omvendt har 36-årige Ciprian Sandu valgt at modtage sin dom på to års fængsel.

Sagen mod de tre søskende er den første del af et stort kompleks, som politiet har døbt "Operation Hvepsebo".

I alt mener politiet, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket med en bedre fremtid i Danmark. Samlet set skal Skat og en stribe virksomheder være blevet snydt for cirka 35-40 millioner kroner.

/ritzau/