Principiel enighed mod skattely i EU

Skrevet af admin

11/03/2014

Dagens topnyheder

EU-landene synes tirsdag at have nået principiel enighed om at vedtage et nyt direktiv, der skal gøre op med bankhemmeligheden og indføre automatisk informationsudveksling om de bankkonti, EU-landes borgere har i forskellige EU-lande.

På tirsdagens møde blandt økonomi- og finansministrene i Bruxelles har ministrene fra de sidste to modstandere - Luxembourg og Østrig - kraftigt antydet, at deres regeringschefer er klar til at godkende aftalen på et EU-topmøde i næste uge.

- Jeg vil gerne gentage, at Luxembourg har ændret sin politik og er tilhænger af automatisk informationsudveksling. Men I må ikke bringe mig i en position, hvor den endelige beslutning bliver truffet før topmødet.

- Det her er så vigtig en ændring i vores politik, at den skal træffes og meddeles af vores premierminister. Så forstå, at jeg ikke kan acceptere noget, der kan lyde som om, beslutningen allerede er truffet, siger den luxembourgske finansminister, Pierre Gramegna, på tirsdagens møde i Bruxelles.

Også den østrigske minister og vicekansler Michael Spindelegger nikker ja til, at den endelige beslutning kan træffes som en formalitet, når først stats- og regeringscheferne har sagt politisk god for den på topmødet torsdag-fredag i næste uge.

Opdateringen af EU’s rentebeskatningsdirektiv sigter mod at gøre det sværere at gemme skattepenge i andre EU-lande end der, hvor man er skattepligtig.

Luxembourg og Østrig har længe strittet imod at indføre automatisk informationsudveksling mellem bankerne.

Men USA's nye Fatca-regler, der straffer udenlandske banker, der ikke samarbejder med de amerikanske myndigheder, har, sammen med OECD's arbejde med at indføre en ny international standard sat de to EU-lande under pres.

Ved EU-topmødet i december sidste år gik de dengang nye regeringer i de to lande med til at sigte mod at få sagen løst senest til marts i år.

Deres forklaring har blandt andet været, at de ville sikre, at man også får aftaler i stand med Schweiz, Liechtenstein, Monaco, Andorra og San Marino. De aftaler er nu også undervejs.

/ritzau/