Principielt strafbart at kalde Løkke for lille svindler

Skrevet af admin

26/01/2016

Mest læste i dag

Når Mogens Lykketoft (S) til en privat sammenkomst kalder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for "en lille svindler", kan han være på kant med injurielovgivningen. Det fortæller advokat med møderet for Højesteret Hans Mogensen.

- Principielt kan det meget vel være strafbart, dette her, siger han.

Injurielovgivningen har to dele. Den ene er en såkaldt sigtelse. Den omhandler anklager, der kan bevises faktuelt, og som "er egnet til at nedsætte den fornærmede i medborgeres agtelse".

Den anden er såkaldte ringeagtsytringer. Det dækker over nedsættende udtalelser, der som sådan ikke er ting, der kan faktuelt bevises.

- Når Lykketoft siger "lille svindler" om Lars Løkke Rasmussen i et privat selskab, så tror jeg ikke, at det er ment eller bliver opfattet som en anklage om, at han er en svindler i juridisk forstand.

- Så udtalelsen ligger i grænselandet mellem en ringeagtsytring og en sigtelse, siger Hans Mogensen.

Til gengæld gør det ingen forskel, at udtalelsen er kommet til en privat sammenkomst.

- En injurie er fuldbyrdet i det øjeblik, den er ytret over for tredjepart. Hvis Lykketoft og Lars Løkke sad over for hinanden, og Lykketoft sagde: "Du er en lille svindler", så ville det ikke være en injurie.

- Men siger man det til tredjepart, så er det i princippet opfyldt, fortæller advokaten.

Jo mindre en kreds, det bliver sagt i, jo mindre alvorlig er injurien. Men når det som i Lykketofts tilfælde er sagt til at større publikum, og efterfølgende er sendt på mail til over 50 personer, så er det ganske offentligt.

- Så der kunne godt være noget i sagen, hvis det var det, Lars Løkke Rasmussen ville, siger Hans Mogensen.

Lars Løkke Rasmussen har valgt at tage udtalelsen med ro og har responderet via det sociale medie Facebook ved at sige, at hans opfordring til at holde en god debattone "ikke er nået helt over Atlanten".

At være overbærende er også det råd, Hans Mogensen ville have givet, skullet han have rådgivet Lars Løkke Rasmussen. Han forventer da heller ikke, at sagen går videre.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Statsministeriet eller statsminister Lars Løkke Rasmussen om injurieaspektet.

/ritzau/