Prisen på en kilowattime slår alle rekorder

Der er vindstille og ingen gang i vindmøllerne. Oveni er to store kraftværker og et par kabler ude af drift på grund af vedligeholdelse. Og det får elprisen til at nå nye højder.

El-prisen røg fredag formiddag helt op i nærheden af 15 kroner pr. KWh. Normalprisen er cirka 30 øre pr. kWh. Ifølge Dansk Fjernvarme er den hidtidige rekord seks til syv år gammel, hvor en KWh el kostede 13 kroner - men kun i en time.

De høje elpriser luner godt i kassen hos en række af landets 250 decentrale kraftvarmeværker. Fredag mellem klokken syv og 12 har nogle kraftvarmeværker fyret op under kedlerne for at sikre strømmen til Danmark.

- De decentrale kraftvarmeværker står til rådighed, så der er back up for ustabile produktionsformer som vindmøller. Der er brug for omkring 750 MW kapacitet fra de decentrale kraftvarmeværker, siger afdelingsleder John Tang fra Dansk Fjernvarme.

Umiddelbart kommer rekordprisen ikke til at betyde noget for forbrugerne. For hr. og fru Danmark afregner ikke på timebasis for den strøm, de bruger.

Men for omkring 200.000 husstande, der har fjernvarme i radiatoren, vil det betyde noget for varmeregningen.

Den ekstra produktion betyder, at de decentrale fjernvarmeværker tjener penge på elproduktionen. Og indtjeningen vil typisk svare til, at varmeforbrugerne får reduceret varmeregningen med 250 til 700 kroner.

Et af de værker, der har startet motorerne for at producere el, er Lading-Fajstrup Varmeforsyning med 208 forbrugere.

- Vi tjener 53.000 kroner på de fem timer. Det vil betyde en reduktion i varmeprisen for forbrugerne på cirka 250 kroner, siger værkets formand Steen Linnell.

Det er ikke hverdagskost for de små kraftvarmeværker, at de skal levere strøm til danskerne.

De decentrale kraftvarmeværker har nemlig de seneste år produceret mindre og mindre el, fordi de normalt ikke kan konkurrere prismæssigt med vindmøller, kulkraftværker og norsk vandkraft.

/ritzau/

 

Dagens Gossip