Priser på lejligheder standsede brat op i september

Efter at priserne på lejligheder er steget måned for måned i hele 2015, faldt den gennemsnitlige pris på lejligheder i september 0,2 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er første gang i 2015, at vi ser, at lejlighedspriserne falder, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun peger på flere faktorer, som kan have medvirket til, at priserne faldt en smule i september.

- Renterne faldt betydeligt i starten af 2015, og det fik dengang priserne til at accelerere. Sidenhen er renten steget en anelse, selvom vi stadig befinder os på et meget lavt niveau, siger Lise Nytoft Bergmann.

- Og så er der indført krav om, at man skal stille med en udbetaling på fem procent, før banken siger god for handlen. Desuden er priserne kommet op i et leje, hvor mange købere simpelthen ikke kan være med.

I september var den gennemsnitlige salgspris 1.936.000 kroner for ejerlejligheder.

Sammenholdes prisgennemsnittet for perioden juli-september med de foregående tre måneder april-juni, steg prisen på ejerlejligheder med 2,2 procent.

Prisen var 11,5 procent højere i perioden juli-september end samme periode året før.

Privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank vurderer, at prisfaldet i september formentligt ikke bliver startskuddet til en længere periode med prisfald.

- Tallene bekræfter, at prisudviklingen er fladet ud oven på de store stigninger i begyndelsen af 2015, men uden at boligmarkedet kan siges nu at være vendt rundt.

- På det seneste har vi fået nye rentefald, samtidig med at både beskæftigelsen og reallønnen stiger, så der er alt i alt udsigt til fortsatte stigninger, skriver Las Olsen i en skriftlig kommentar.

Lise Nytoft Bergmann vurderer dog, at de helt vilde prisstigninger på lejligheder er slut.

- Vi forventer, at priserne vil bevæge sig lidt sidelæns på den korte bane. Simpelthen fordi vi går ind i den mørke tid, hvor der generelt bliver handlet færre boliger.

- Når det bliver forår og sommer igen, forventer vi, at priserne igen vil stige, men dog ikke i samme kaliber som de seneste prisstigninger, siger Lise Nytoft Bergmann.

Opgørelsen er ifølge Danmarks Statistik beregnet ud fra de tinglyste handler, hvilket udgør cirka 75 procent af samtlige handler for den seneste måned. Derfor er tallene for de seneste måneder behæftet med usikkerhed.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip