Priserne har stået helt stille det seneste år

Skrevet af admin

11/04/2016

Dagens topnyheder

Det er ikke blevet dyrere at være forbruger hen over det seneste år. Det viser Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks for marts.

Det viser nemlig, at indekset ligger på præcis samme niveau som for 12 måneder siden, og dermed er prisniveauet altså det samme som i marts 2015.

Selv om olieprisen er steget en smule fra niveauet i januar, er det fortsat ikke nok til at trække inflationen op.

Det ses også, når man piller fødevarer og energi ud af regnestykket. Den såkaldte kerneinflation udgjorde 0,5 procent i marts, og det er et markant fald i forhold til marts, hvor den var 0,8 procent.

Det lave inflationsniveau viser, at risikoen for såkaldt deflation med faldende priser er til stede, og det er problematisk i økonomisk teori, fordi det kan få forbrugerne til at udskyde nogle køb i forventning om, at priserne bliver lavere på et senere tidspunkt.

Seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank ser dog flere fordele ved den flade prisudvikling.

- Det er blandt andet den lave inflation, der skal holde liv i danskernes privatforbrug i år.

- Lønstigningerne på 1,5 og 2 procent er ikke voldsomt store, men de batter meget, når inflationen er tæt på nul, skriver han i en kommentar.

Lige nu er der imidlertid ikke meget, der tyder på, at danskerne er klar til at hæve forbruget.

Mandagens tal for omsætningen på dankort viser ganske vist en fremgang på 4,6 procent sammenlignet med sidste år.

Men trækker man Mobilepay-overførsler ud af ligningen og justerer for den forventelige stigning i brugen af dankort som betalingsmiddel, er stigningen yderst behersket.

- Dagens tal er således klart en skuffelse, hvad angår den helt aktuelle udvikling i det private forbrug.

- Der er således intet, der tyder på, at dansk økonomi lige nu og her er på vej ud af vækstkrisen, trods lave renter og oliepriser samt stigende beskæftigelse, skriver Dansk Erhvervs seniorøkonom Steen Bocian i en kommentar.

/ritzau/