Prisvindende forfatter med eksperimenterende pen er død

Skrevet af admin

22/07/2015

Mest læste i dag

Den populære forfatter Edgar Doctorow, der er kendt for at eksperimentere med grænsen mellem fiktion og fakta i sine bøger, er død i en alder af 84 år.

Det oplyser Doctorows familie til The New York Times tirsdag.

Han døde af komplikationer i forbindelse med lungekræft, siger sønnen til avisen.

Den prisvindende forfatter har siden gennembruddet med "Daniels Bog" i 1971 brugt skelsættende begivenheder i amerikansk historie som udgangspunkt for sine romaner.

I "Daniels bog" lod han en fiktiv søn af virkelighedens spionage-henrettede Rosenberg-ægtepar forsøge at fortælle sine forældres historie for derigennem at forstå 1950'erne og 60'ernes radikale politiske bevægelser og ikke mindst jødernes stilling i det moderne USA.

Edgar Doctorow var selv søn af andengenerations-amerikanere af russisk-jødisk herkomst.

Fornavnet Edgar var ikke tilfældigt. Han blev opkaldt efter Edgar Allan Poe, en beslutning Doctorow næppe selv ville have taget, da Poe efter hans mening var "Amerikas største dårlige forfatter".

Edgar Doctorows romaner er oftest henlagt til tiden mellem århundredskiftet og Anden Verdenskrig.

I hans vel nok bedst kendte, "Ragtime" fra 1975, færdes historiske personer som Henry Ford, Harry Houdini og Sigmund Freud i en hæsblæsende historie, der konfronterer sort og hvid samt rig og fattig i USA i begyndelsen af 1900-tallet.

Både "Daniels Bog" og "Ragtime" er blevet filmatiseret.

I romanen "The March" fra 2006 går Doctorow dog tilbage til den amerikanske borgerkrig, hvor det fyger med krudt, kugler og kærlighed i hans beskrivelse af nordstatsgeneralen Shermans befrielsestogt og endelige sejr over sydstaterne i 1865.

I alle sine værker insisterer Edgar Doctorow på at udviske grænsen mellem fiktion og fakta.

- Der findes ikke fiktion eller ikke-fiktion, sådan som vi normalt forstår begreberne, kun fortællinger, har han sagt.

Edgar Doctorow har modtaget adskillige store priser for sine værker og er i mange år blevet regnet som en af de førende, amerikanske forfattere.

/ritzau/