Privat lektiehjælp kan udhule skolereform

Dermed er Danmark ved at blive en del af en global tendens, der omsætter for flere milliarder og alene i Frankrig beskæftiger flere end 100.000 mennesker.

»Privat lektiehjælp har altid eksisteret, men er på det seneste gået fra at være et sort marked til at blive en struktureret og professionel industri. Vi er i Danmark bare fem-seks år bagefter de andre nordiske lande, som er fem-seks år bagefter lande som Kina og Frankrig,« siger den danske landechef for My Academy, Rune Sørensen.

Udviklingen fik et grundstød i fredags, da en ny skolereform blev vedtaget.

Reformen indebærer indførelsen af heldagsskolen på landsplan, hvor folkeskoleeleverne skal blive på skolen op til 35 om ugen og tilbydes lektiehjælp, så de ikke behøver at lave lektierne derhjemme.

Det er endnu ikke klart, hvordan lektiehjælpen mere præcist vil foregå, men næsten uanset hvad vil det betyde alvorlige udfordringer for hele sektoren med privat lektiehjælp, vurderer Niels Egelund, professor og direktør for Center for Strategisk Uddannelsesforskning ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

Den private hjælp, der fortsat vil bestå, kan endda komme til at udhule en af skolereformens primære hensigter, nemlig at dæmpe effekten af den negative sociale arv ved at give alle mulighed for den samme hjælp.

»Privat lektiehjælp er inde i en sådan udvikling, at den helt sikkert vil overleve reformen. Og selvom hjælpen har mange kvaliteter, så ved vi, at det er de bedst bemidlede, der vælger den løsning, og dermed styrker denne sektor den ulighed, reformen prøver at bekæmpe,« siger Niels Egelund.

Rune Sørensen fra My Academy frygter ikke reformen og mener, at virksomheden frem for at øge uligheden blot dækker et behov, folkeskolen ikke selv kan udfylde. Til en pris på mellem 269 og 369 kroner pr. time.

»Skolereformen handler om lektiecaféer, hvor der godt nok er lærerhjælp, som eleverne kender den, men ingen struktur eller metode bag. Vi analyserer den enkelte elev, finder den rigtige mentor og sammenstykker så et program, der handler lige så meget om motivation og studieteknik som om faglighed,« siger Rune Sørensen til Kristeligt Dagblad.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip