Private investorer høstede gevinsten i august

Selvom de globale aktiemarkeder generelt har været præget af rådvildhed og flad kursudvikling i sommerens sidste måned, har mange private investorer formået at bruge august til at hjemtage fine gevinster.

Det viser statistikker fra Nordnet, der er den største handelsplatform for private aktiehandlere herhjemme.

De private investorer har nemlig - med få undtagelser - solgt mest ud af de selskaber, der har præsteret bedst på fondsbørsen.

Eksempelvis er augusts højdespringer i det ledende C20 Cap-indeks, FLSmidth den andenmest solgte aktie.

Der er samlet netto-solgt FLSmidth-aktier for 38,4 millioner kroner via Nordnets handelsplatform i august.

Mærsk-aktier steg pænt

De to Mærsk-aktier er steget næsten otte procent i august måned, efter at koncernen fremlagde et regnskab, der viste en overraskende god indtjening i containerforretningen, Maersk Line.

Den stigning har de private investorer også udnyttet til at hive gevinst hjem. Mærsk-aktierne er henholdsvis på tredje- og fjerdepladsen over de mest netto-solgte selskaber.

Tendensen er dog lidt mindre klar for Danske Bank-aktien, der topper listen over de selskaber, som de private investorer har været mest ivrige for at komme af med. Der er samlet netto-solgt Danske Bank-aktier for 39,3 millioner kroner, mens aktien kun er steget med 0,1 procent.

Hos Nordnet konkluderer investeringsøkonom, Per Hansen, at sensommeren har budt på gode gevinster til de fleste private investorer.

»Nordnets kunder nød i august måned godt af, at to ud af tre af kundernes største danske aktiebesiddelser havde en markant kursstigning,« skriver han i en kommentar til statistikkerne, og fortsætter:

» Investorerne brugte fremgangen til at sælge ud af aktiebeholdningerne. Samtidig var der flere af selskaberne, som de seneste år har forgyldt investorerne, præget af tilbagefald. Det har kunderne udnyttet,« skriver Per Hansen.

Tror på comeback til Nordea og Coloplast

Statistikkerne peger på, at mange private investorer tror på et comeback til nogle af de selskaber, der har tabt terræn i august - og derfor har brugt månedens kursfald til at købe aktierne billigere.

Novo Nordisk, der er gået tilbage med 3,3 procent i august, toppede listen over mest nettokøbte selskaber - hvilket dog ikke er usædvanligt for den danske medicinalgigant, der også er fondsbørsens klart mest værdifulde selskab.

Mere interessant er det måske, at Nordea - der er faldet næsten otte procent - er den næstmest nettokøbte aktie, og at nummer tre på listen over de mest købte aktier er Coloplast, der tog et fald på 6,4 procent i sidste måned. 

Vestas stadig folkeaktie nummer ét

Ser man på statistikkerne over det samlede antal handler, er det dog stadig ikke til at komme udenom folkeaktie nummer ét, Vestas-aktien.

I august måned blev der handlet Vestas-aktier ikke mindre end 46.347 via Nordnets handelsplatform, hvilket svarer til mere end hver fjerde handel.

Vestas-aktien har efter flere års nedtur klaret sig fænomenalt i 2013 indtil videre med en kursstigning på over 230 procent. August måned bød dog på en lille nedtur og et kursfald på 11,6 procent.

Dagens Gossip