Pro-kurdisk parti er med i tyrkisk overgangsregering

For første gang får et pro-kurdisk parti ministerposter i en tyrkisk regering. Det står klart, efter Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, fredag godkendte den overgangsregering, der skal lede Tyrkiet frem til valget den 1. november.

To parlamentsmedlemmer fra det prokurdiske parti HDP bliver henholdsvis udviklingsminister og minister med ansvar for EU, oplyser premierminister Ahmet Davutoglu, der har sammensat den midlertidige regering.

Ved valget i juni klarede HDP sig godt og blev for første gang valgt ind i parlamentet. Derimod formåede regeringspartiet, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), ikke at sikre sig tilstrækkeligt med stemmer til at kunne regere alene, som det har gjort siden 2002.

Men det har heller ikke været muligt for AKP at forhandle sig frem til en koalitionsaftale med et af de tre andre partier i parlamentet.

Derfor skal de tyrkiske vælgere til stemmeurnerne for anden gang på få måneder den 1. november.

Medlemmerne af den 26 mand store overgangsregering, der nu er indsat frem til valget, er overvejende fra AKP, men foruden det prokurdiske HDP er der også blevet en enkelt ministerpost til det nationalistiske højrefløjsparti MHP.

Ifølge tyrkisk lov skal en sådan overgangsregering inkludere alle partier, som skal være proportionelt repræsenteret. Men det sekulære Republikanske Folkeparti (CHP) afstod fra at blive en del af den midlertidige regering, og det meste af MHP besluttede også, at de ikke ville deltage, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip