Pro-kurdisk parti i Tyrkiet vil i koalition

I Tyrkiet har et pro-kurdisk parti, Folkets Demokratiske Parti (HDP) vakt opsigt med en tilkendegivelse om, at det vil overveje at deltage i en midlertidig koalitionsregering og lede landet frem til et nyt valg med det næststørste parti.

Partiets formand, Selahattin Demirtas, fastslår tirsdag, at forhandlinger om en koalition mellem andre partier ikke har ført til noget resultat, og at hans parti er interesseret i at udforske muligheden for at danne en koalition med Det Republikanske Parti, CHP.

Samtidig siger den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, at han vil tilbagegive mandatet til at danne regering til præsident Recep Tayyip Erdogan, da regeringspartiet AK's koalitionsforhandlinger med oppositionen er brudt sammen, siger talsmænd for partiet.

Erdogan vil kunne opløse det midlertidige forretningsministerium under Davutoglu og kræve en midlertidig valgregering indsat, hvis der ikke er opnået enighed om en regeringsdannelse inden den 23. august.

Det vil betyde, at magten bliver delt mellem alle fire partier, inden et nyvalg finder sted i efteråret.

Davutoglu meddelte mandag, at forhandlinger med det højreorienterede nationalistparti MHP ikke førte til en aftale om at gå i koalition.

Ved valget i juni formåede Erdogans regeringsparti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AK), ikke at sikre sig tilstrækkeligt med stemmer til at kunne regere alene, som det har gjort siden 2002.

Men partiet har heller ikke kunnet forhandle sig frem til en koalitionsaftale med et af de tre andre partier i parlamentet.

Erdogan har ikke lagt skjul på, at han foretrækker en regering bestående af et enkelt parti. Han håber, at et nyvalg vil give AK - som han selv er stifter af - flertal igen.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip