Problemsager hos Skat bliver endevendt

»Ministeren har endvidere bedt om en vurdering af, om retningslinjerne har været fulgt i de i pressen refererede sager. Det er Skats Borger- og Retssikkerhedschef, som forestår undersøgelsen, der afleveres til mig med henblik på at udarbejde den redegørelse til ministeren,« skriver skattedirektøren.

Allerede i april bad ministeren om at få en redegørelse om Skats metoder, men dengang blev det ikke beskrevet i detaljer i offentligheden, hvor langt ned i enkeltsager ministeren ville gå.

De konkrete sager, som nu er under granskning, er ifølge Berlingske Business’ oplysninger Jesper »Kasi« Nielsens og Camilla Vests skattesager. Ministerens krav om at undersøge de konkrete personers skattesager er en kovending i forhold til tidligere skatte-minister Thor Möger Petersens (SF) kurs. Han afviste i klare vendinger at undersøge Kasi-sagen, da oppositionen i august 2012 pressede på for en undersøgelse.

»Det er vigtigt, at borgerne kan være sikre på, at der ikke er en politisk indblanding i deres skattesager. Derfor vil jeg som minister ikke forholde mig til den konkrete sag,« sagde Thor Möger Petersen i et interview med Berlingske Business.

Ministerens afvisning af en undersøgelse kom, efter at Jesper Nielsen få dage tidligere i samme avis havde rettet skarpe anklager mod medarbejdere hos Skat.

»Han var desværre FCK-fan, og han var motiveret af, at han ville slagte os. Og Skat gav ham midlerne til at gøre det,« sagde Jesper Nielsen blandt andet om lederen af indsigtsgruppen fra Skat, der ifølge Jesper Nielsen opførte sig partisk og anvendte trusler.

»Kasi« anklagede indsatslederen for at have truet ham med en kæmperegning, hvis familien Nielsen i forsommeren 2012 ikke sagde ja til en frivillig aftale om at betale cirka 50 millioner kroner i skat og derved lukke sagen. Siden er sagen blevet beskrevet fyldigt i Jyllands-Posten for en måned siden og senest i BT Søndag. Her har Jesper Nielsen fremlagt en række e-mails som dokumentation for de påståede trusler. Eksperter finder Skats formuleringer i korrespondancen med Jesper Nielsen problematiske.

»Det kan ikke læses som andet end forsøg på pression. Det er en meget ubehagelig truende tone (...). Det er ren afpresning,« udtaler Thomas Rønfeldt, skattekspert og ph.d. fra Aalborg Universitet til BT efter at have læst korrespondancen.

En stribe ekspertudtalelser i den retning har fået oppositionen til igen at tordne løs med Skat i medierne, og det har tvunget Skats direktør til at fastslå, »at Skat ikke pranger om ansættelse af personers og virksomheders skattebetaling«.

»Nogle skatteregler, specielt for virksomheder er dog subjektive og indeholder et element af skøn. Opnås der ikke enighed mellem virksomheden og Skat om disse skøn, træffer Skat en afgørelse,« lyder det fra skattedirektør Jesper Rønnow Simonsen.

For de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), er det nyt, at ministeren nu tvivler så meget på sine medarbejdere hos Skat, at han kræver en konkret undersøgelse af sagsbehandlingen af Jesper Nielsens og Camillia Vests skattesager.

»Det er nyt for mig, og det er glædeligt, at ministeren nu tilsyneladende er begyndt at tage de meget voldsomme anklager mod Skat alvorligt,« siger Brian Mikkelsen, der mener, at det er vigtigt at få sendt klare signaler om, at Skats medarbejdere skal holde sig fra trusler og pression.

»Jeg har fået flere henvendelser i dag fra borgere, som oplever et ekstremt aggressivt skattevæsen. De fortæller om trusler og afpresning, og det skal der ryddes op i, så Skat ikke bliver en stat i staten,« siger Brian Mikkelsen.

Skat oplyser, at redegørelsen om de konkrete sager havner på ministerens bord inden sommerferien. Allerede nu påpeger Skatteministeriet, at ministeren ikke vil kunne fortælle, hvad undersøgelsen af de konkrete skattesager viser, da han er omfattet af tavshedspligt i konkrete personers skatteforhold.

Skat valgte i august 2012 at politianmelde sig selv for at undersøge, om en læk af Jesper Nielsens skattepapirer kom fra Skat. Til Berlingske Business oplyser Skat, at resultatet af den politiundersøgelse endnu ikke er kommet.

Dagens Gossip