To procents fastforrentede boliglån lever endnu

Skrevet af admin

02/02/2015

Mest læste i dag

Det blev ikke mandag, at det 30-årige to procents fastforrentede realkreditlån lukkede. Der er fortsat åbent får lånetilbud, når børsen åbner tirsdag.

Kursen på obligationerne sluttede mandag i kurs 99,2. Det er en stigning i kursen fra 97,1 som var lukkekursen fredag. Er interessen for at købe obligationerne bag lånet så stor, at kursen stiger til 100, lukkes obligationen.

Næste step for realkreditinstitutterne vil være et 30-årigt lån på 1,5 procent.

Kursen er taget på Nordeas realkreditobligationer, men de øvrige realkreditinstitutter ligger i cirka samme niveau.

De lave renter lokker boligejerne til at skifte boliglån, selv om de skal betale en del i omkostninger, gebyrer og bidragssats til realkreditinstitutterne for at skifte boliglånet ud.

Renterne på boliglån er faldet yderligere, efter at Nationalbanken har suspenderet al salg af statsobligationer for at gøre kronen mindre attraktiv.

Stoppet for salg af statsobligationer kom, efter at Nationalbanken tre gange på 11 dage sænkede renten på indskudsbeviser, så den nu er på minus 0,5 procent for at svække interessen for kroner.

Det betyder, at banker med penge i Nationalbanken skal betale 50 øre i rente for hver 100 kroner, de sætter ind.

Nationalbankens vigtigste rolle er blandt andet at holde kronens kurs tæt på centralkursen over for euroen. Danmark fører fastkurspolitik, og kronen må ikke svinge mere end 17 øre til den stærke og svage side af centralkursen.

De historisk lave renter har lokket boligejere til i stor stil at skifte boliglånet ude, selv om det ikke er en billig fornøjelse i gebyrer og bidragssats, som realkreditinstitutterne tager for ulejligheden.

Hos eksempelvis Realkredit Danmark har boligejere opsagt lån for 90,8 milliarder kroner, og det er ifølge Realkredit Danmark den største konverteringsbølge i 10 år.

Kunder med 3,5 procents og tre procents lån øjner chancen for at få et endnu billigere lån.

Danmark har under hele finanskrisen haft ry som "safe heaven" at placere penge i. Der er orden i økonomien, og den danske økonomi har topkarakterer hos ratingbureauerne.

/ritzau/