Producenter lyver om indholdet i dit proteinpulver

Når forbrugerne køber proteinpulver, går de ud fra, at de får det, der står på produktet. Men det skal man åbenbart ikke være så sikker på.

En ny undersøgelse fra Candidlab, der er Danmarks største side for anmeldelser af kosttilskud, viser med en test af 11 proteinpulvere, at varedeklarationerne i gennemsnit opgiver 9,4 procent mere protein end det, der i virkeligheden er i produkterne.

- Producenterne går helt til grænsen i forsøget på at sælge deres produkter, og hvad angår produkternes påståede effekter, så får du ofte kun den halve sandhed at vide. Hvis de her resultater kan bekræftes i yderligere undersøgelser, viser det endnu en gang, at kosttilskudsbranchen er bundrådden, siger Jens Lund, der er biokemiker.

Candidlab skriver i en pressemeddelelse, at forskellene i, hvad producenterne skriver på produktet, og hvad der i virkeligheden er fundet, skyldes, at det er meget billigere at bruge sukker som for eksempel maltodextrin end reel protein.

Det er ikke kun et dansk problem, at varedeklarationen ikke stemmer overens med indholdet, men undersøgelsen viser faktisk, at de danske produkter gennemsnitligt klarede sig dårligere end de udenlandske i undersøgelsen. I alt var tre ud af de 11 testede proteinpulvertilskud danske.

Det skuffer Kristian Bradsted, der er cand. scient. i idræt og sundhed, at de danske produkter omgås sandheden i en sådan grad.

- Det lader desværre til, at de problemer, som vi har set i udlandet med hensyn til proteinpulvere, også findes i Danmark. Det er sørgeligt, at der hos producenterne er en generel tendens, hvor øget profit kommer før produktkvalitet, siger han.

Nu bliver de danske produkter sendt til yderligere tests hos et bioteknologisk analyselaboratorium.

- Jeg er spændt på at se de endelige resultater, og om danskproducerede proteinpulvere stadig er at finde blandt dem med størst difference mellem det angivne og det faktuelle proteinindhold, siger han.

Problemet omhandler ikke kun proteintilskud. Mange producenter underdoserer markant i forhold til de doser som man ved der skal til for at et tilskud virker, det gælder for eksempel de tilskudskategorien ved navn pre-workout som er en energi-booster man indtager inden træning.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip