Professor advarer mod for lidt rengøring på sygehuse

Skrevet af admin

18/05/2016

Dagens topnyheder

Landets sygehuse gør for sjældent rent, og det øger risikoen for hospitalsinfektioner.

Sygehusene kan nemlig ikke nøjes med at gøre ordentligt rent, de skal også gøre rent langt oftere, hvis de vil holde sygdomsfremkaldende bakterier væk fra patienterne.

Sådan lyder advarslen fra Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi og formand for Hygiejnekomiteen på Odense Universitetshospital (OUH), til landets sygehuse, hvor rengøringen ofte har stået først for, når der skulle spares.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Det gælder også på netop OUH, hvor rengøringsbudgettet over fem år er blevet ti millioner kroner mindre.

- I de seneste 30 år har man behandlet stadig flere patienter på kortere tid, samtidig med at man har sparet på rengøringen ud fra en forestilling om, at rengøring ikke har betydning for forekomsten af hospitalsinfektioner.

- Det, kan vi nu se, er forkert, siger Hans Jørgen Kolmos til Fyens Stiftstidende.

Ifølge ham er det et paradoks, at syge­husene har frit slag til at svinge sparekniven over hyppigheden af rengøring, så længe de lever op til standarder for kvaliteten af rengøringen.

- Derfor er der en voksende bekymring blandt hygiejnepersonale i hele den vestlige verden for, om rengøringsstandarden på vores sygehuse er god nok. Ikke bare på kvaliteten, men i høj grad også om der bliver gjort rent ofte nok, siger Kolmos.

På OUH bliver rengøringen kontrolleret efter to standarder, men begge måler kun kvaliteten umiddelbart efter rengøring.

Men direktør på OUH Judith Mølgaard peger på, at sygehusene har minimumsstandarder fra 2011 for hyppigheden af rengøringen, og at rengøringsfrekvensen i en lang række rum siden er blevet opjusteret for at tage højde for øget patientflow.

Hvordan og hvor meget kan dog ikke opgøres, fordi det kun fremgår af afdelingernes arbejdsplaner og individuelle aftaler.

/ritzau/