Professor: Alvorlig anklage mod styrelse om hpv-vaccine

Skrevet af admin

30/05/2016

Mest læste i dag

Det er en alvorlig og uforståelig kritik, som ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital Kim Varming kommer med mod Sundhedsstyrelsen, når han i mandagens udgave af Information blandt andet beskylder styrelsen for at vildlede om effekten af hpv-vaccinen.

Det mener professor i immunologi på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Elsebeth Lynge.

- Jeg synes, det er en alvorlig kritik. Og jeg synes ikke, at den har basis i litteraturen. Det er meget indviklet, da livmoderhalskræft er en sygdom, vi allerede forebygger med screening, og derfor skal den ekstra effekt af vaccinationen ses i det lys.

- Men der er ingen tvivl om, at hvis man vaccinerer 12-årige piger, så giver man dem en bedre beskyttelse, end den vi er i stand til at give i dag, siger Elsebeth Lynge.

Overlæge Kim Varming kritiserer ikke alene Sundhedsstyrelsens information om vaccinen. Han anklager også Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, for videnskabelig uredelighed.

- Der er tale om misinformation, for det er ikke vist, at vaccinen beskytter mod kræft. Han og styrelsen gør sig skyldige i at føre befolkningen og de politikere, der træffer beslutninger om vaccinationsprogrammet, bag lyset, lyder det blandt andet fra Varming.

Men ifølge Elsebeth Lynge viser forsøg klar effekt på forebyggelse af de forstadier, som vaccinen beskytter mod. Vaccinen er rettet mod to typer hpv - type 16 og 18.

- Hvis man bliver vaccineret, inden man er seksuelt aktiv, og mod de typer af forstadier, der skyldes hpv 16 og 18, så virker vaccinen umådeligt godt.

- Da en vis procentdel af forstadierne ville være blevet til kræft, hvis man ikke havde gjort en indsats, er det helt klart, at vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Hvis man hindrer forstadier, så hindrer man kræft, siger Elsebeth Lynge.

Det har mandag ikke været muligt at få en kommentar fra Sunhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, da han er bortrejst. Men ifølge enhedschef i styrelsen Lisbeth Høeg-Jensen, vil myndigheden blive ved med at anbefale vaccinen.

- Der er stor dokumentation for, at hpv-vaccinen virker mod celleforandringer og forstadier til kræft. Derfor er vaccinen også internationalt godkendt til at forebygge livmoderhalskræft.

- Og hvis den forebygger livmoderhalskræft, så vil den også redde liv. Men vi vil selvfølgelig altid tage kritik til os og se på, om vores information er god nok og endnu en gang se på, hvordan vi formidler viden om den her vaccine, siger hun.

/ritzau/