Professor: Angreb i Frankrig sker til skræk og advarsel

To gerningsmænd stormede fredag en fabrik sydøst for den franske by Lyon og dræbte mindst en, mens andre blev såret.

Et afhugget hoved med arabisk påskrift blev fundet spiddet på fabrikkens port, og der er fundet et flag med arabisk skrift på gerningsstedet.

Den franske præsident, François Hollande, kalder det et terrorangreb, og det tyder meget på, siger Sten Rynning, professor og centerleder for War Studies på Syddansk Universitet.

- Det lyder umiddelbart som en terrorhandling.

- Det sker til skræk og advarsel for at skabe frygt i befolkningen. Hvis det er Islamisk Stat, er det et politisk budskab, og så er vi i terror-kategorien, siger han.

Han understreger, at det endnu er sparsomt med nyt, og at han ikke har haft mulighed for at læse alt nyt.

Det lykkedes en nu anholdt gerningsmand, der er en formodet muslimsk salafist, at udløse et par sprænglandinger inde på fabrikken, inden han blev anholdt.

Han er angiveligt kendt af politiet, da han for ni år siden kom under opsyn for radikalisering ifølge den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve.

Sten Rynning hæfter sig ved, at angrebet tilsyneladende har et politisk budskab, og at det vil skabe bred frygt.

- Det er en frygtelig handling, som givetvis vil mobilisere franskmændene mere. De vil betragte det som deres primære sikkerhedsbekymring.

- Det er bestialsk, men det er på linje med det, vi har set andre steder. Charlie Hebdo-angrebet, hvor mange blev skudt, var også bestialsk.

Præsident François Hollande bekræfter, at det er et terrorangreb, der har fundet sted, og han rejser fra et EU-topmøde før tid for at haste hjem til Frankrig.

- Det handler om politiske signaler, og at han skal hjem som statsoverhoved for at vise, at myndighederne har styr på det. Han kunne godt lade sin indenrigsminister håndtere det, mener Sten Rynning.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip