Professor: Atomaftale kan på sigt stabilisere Mellemøsten

Saudi-Arabien og Golfstaterne bliver med en historisk atomaftale mellem Iran og seks stormagter tvunget til at tage Iran mere alvorligt og finde ud af at håndtere deres modsætninger.

Sådan lyder ordene fra Ole Wæver, professor i international politik ved Københavns Universitet, tirsdag, hvor aftalen endelig vil falde på plads efter 18 dages intensive slutforhandlinger i den østrigske hovedstad, Wien.

- Groft sagt kan man sige, at der kommer en kritisk overgangsperiode nu, hvor Saudi-Arabien og andre i Mellemøsten skal vænne sig til at tage Iran mere alvorligt. Og det bliver ikke nemt for dem, men det er en nødvendig udvikling, siger han.

Han mener, at aftalen på længere sigt vil være afgørende for at at få en regional, stabil orden i Mellemøsten.

- Det er det helt afgørende ved den her aftale. Hvis Saudi-Arabien og ligesindede kunne få lov til at bestemme, ville man lige som Israel helst have, at Iran stadigvæk var uden for det gode selskab.

- Men i det øjeblik, hvor aftalen er indgået, vil man blive nødt til at få det bedste ud af det og blive tvunget til at tage hinanden mere alvorligt, siger professor Ole Wæver.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, kalder aftalen for en historisk fejltagelse. Ole Wæver lægger da heller ikke skjul på, at Israel modsat andre mellemøstlige lande aldrig vil komme til at få et almindeligt forhold til Iran.

- Israels bekymring er nok ikke, at iranerne vil snyde og få atomvåben, men snarere, at aftalen vil virke, og så vil der komme et mere normaliseret forhold mellem Iran og alle andre. Det vil Israel ikke have, for så bliver Iran en stærkere spiller i området, siger han.

Ifølge Wæver er Israel grundlæggende af den opfattelse, at Iran skal holdes så meget uden for som overhovedet muligt.

Israel mener nemlig ifølge professoren, at Iran på alle punkter trækker i den modsatte retning af Israel ved at støtte mere eller mindre terroristiske grupper og konsekvent støtte palæstinenserne.

/ritzau/

Dagens Gossip