Professor: Brexit bliver enden på et samlet Storbritannien

Skrevet af admin

24/06/2016

Dagens topnyheder

Med Storbritanniens farvel til EU er det slut med at betragte EU som en stormagt i international politik, og det kan tilmed blive enden for et samlet Storbritannien.

Det vurderer Uffe Østergaard, professor emeritus i EU og europæisk historie ved CBS.

- Det er et historisk stort skridt for Europa, at Storbritannien har stemt sig ud. Briterne og i særdeleshed englænderne ville ikke have, at Europa skal optræde som en samlet magt, og det er i hvert fald også slut nu, siger han.

- Men englænderne skal nok blive klogere, for det her bliver også enden på Storbritannien, som vi kender det. Jeg tror, at inden for en tiårig periode, måske endda før, vil Skotland stemme om uafhængighed, tilføjer Uffe Østergaard.

Ifølge professoren tror Boris Johnson, der har ledet den britiske forlad-EU-kampagne, at Storbritannien er stærkere på egen hånd. Briterne puster sig større, end de reelt er, mener Uffe Østergaard.

- De tror, at de er en stormagt i storpolitikken, men det er de ikke. Både Kinas og USA's præsidenter håbede, at briterne ville blive i EU, fordi de gerne ville have EU som en samlet, stor magt. Men det er slut.

Uffe Østergaard påpeger, at det "lige så godt kunne have været et andet land, der havde meldt sig ud af EU." Flere folkeafstemninger venter i fremtiden, lyder vurderingen.

- Det kunne også sagtens have været Frankrig, hvor EU jo også er meget upopulær. Men spørgsmålet er, om Danmark ikke bliver det næste land. Men det kommer an på, hvordan indenrigspolitikken udvikler sig.

Tyskland ses i øjeblikket som en stærk fortaler for en europæisk union, men Uffe Østergaard mener, at den stemning kan vende.

- Jeg tror, at afstemningen åbner for, at Tyskland i højere grad vil følge sine egne egoistiske eller nationale interesser i EU. Når de andre lande har vist, at de ikke vil sætte noget til side for fællesskabet, så er der heller ingen grund til, at tyskerne gør det, lyder det fra Uffe Østergaard.

/ritzau/