Professor: Bureaukrati skal væk

Skrevet af admin

19/06/2014

Mest læste i dag

Skal det lykkes at opkvalificere ledige og formidle kontakt med virksomhederne, skal jobcentrene slippe papirbunkerne og vende opmærksomheden mod de ledige.

- Politikerne på Christiansborg skal turde slippe kontrollen med jobcentrene, så de får mulighed for selv udvikle lokale løsninger til fordel for de ledige, siger professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet.

- Tør man ikke frisætte jobcentrene, vil bureaukratiet fortsætte, siger han.

Han roser den beskæftigelsesreform, som regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative indgik onsdag aften for at række en hånd frem mod de ufaglærte ledige med tilbud om uddannelse.

Men samtidig advarer han mod det bureaukrati, som hersker i de kommunale jobcentre.

Ifølge en analyse offentliggjort af Ugebrevet A4, netop som aftalen er faldet på plads, bruger sagsbehandlerne 74 procent af deres tid på at udfylde skemaer, følge op på samtaler og gå til møder.

Kun 26 procent af tiden bruges på at tale med de ledige og virksomheder.

Fortsætter det "registreringstyranni" bliver det svært at føre reformen ud i livet, siger Flemming Ibsen.

- Hidtil har staten reguleret alle processer. Får jobcentrene ikke mulighed for at udvikle innovative og kreative løsninger, vil det dræbende bureaukrati fortsætte til skade for de ledige og virksomhederne, siger Flemming Ibsen.

Formand for socialrådgiverne, Majbritt Berlau, tvivler imidlertid på, at det lykkes.

- Det ville ikke være troværdigt, hvis jeg sagde, at vi nu får gang i afvikling af bureaukratiet, så sagsbehandlerne ikke skal bruge så meget tid på at taste oplysninger ind i alverdens systemer, siger hun til Ugebrevet A4.

/ritzau/