Professor: Dårlig integration er en tikkende bombe

Skrevet af admin

20/01/2016

Dagens topnyheder

Halvdelen af danskerne er enige eller meget enige i, at den massive tilstrømning af asylansøgere kan give problemer for sammenhængskraften i Danmark. Det viser en ny måling fra Voxmeter.

Spørger man Gert Tinggaard Svendsen, der er professor i statskundskab og social tillid ved Aarhus Universitet, tror han, at danskerne særligt bekymrer sig om sammenhængskraften på arbejdsmarkedet.

- Det er en tikkende bombe under sammenhængskraften, hvis man ikke formår at integrere ordentligt, fordi der vil komme en voksende gruppe på passiv forsørgelse, og på et eller andet tidspunkt vil skatteyderne så sige fra, siger han til Ritzau.

Ifølge Gert Tinggaard Svendsen er det danske samfund i høj grad baseret på tillid. Danskerne har tillid til, at alle har et arbejde, og alle betaler skat. De har også tillid til, at staten forvalter skattekronerne på fornuftig vis.

Men tilliden og forventningerne er ofte uskrevne regler, og det gør det vanskeligt for flygtninge at finde fodfæste i et nyt samfund

- Det kan meget vel være svært at blive integreret i et tillidssamfund som Danmark. Vi har mange uskrevne regler for god adfærd, så alt det usagte, som vi tager for givet, kan være svært at forstå, hvis man ikke får det forklaret på fornuftig vis, siger han.

Hvis sammenhængskraften skal bevares, er det derfor afgørende at få forklaret de nytilkomne de uskrevne regler, danskerne har, mener Gert Tinggaard Svenden.

- Når man ankommer til landet, bør det være en del af velkomstpakken, at der er nogen, der forklarer, hvordan det hele foregår - også de uskrevne ting, siger professoren.

/ritzau/