Professor: Danske politikeres løn er moderat

Skrevet af admin

07/02/2015

Dagens topnyheder

Selvom de danske politikere er i den privilegerede situation, at de selv kan fastlægge deres løn- og pensionsvilkår, så formår de at holde sig på måtten. I hvert fald hvis man sammenligner med politikere i andre EU-lande.

Sådan lyder vurderingen fra professor ved Institut for Samfundskundskab på Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegård Christensen.

Diskussionen om politikernes løn er dukket op med jævne mellemrum. Også i denne weekend, hvor Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er gået sammen om et forslag om at hæve politikernes egen pensionsalder og skære i deres pension.

- Der er meget stor forskel på, hvor meget politikere får i løn på tværs af landene.

- Men helt overordnet er det sådan, at politikere i Sydeuropa får en meget høj løn, mens niveauet er langt mere moderat i de vest- og nordeuropæiske lande, siger Jørgen Grønnegård Christensen.

- De danske politikere ligger nogenlunde på niveau med lande som Norge og Tyskland, når det gælder både løn- og pensionsforhold. De bliver lønnet på niveau med embedsmænd, der - hvis man skal sige det sådan - stadig har den helt store karriere til gode.

Han påpeger, at det i international sammenhæng ikke er noget unormalt i, at politikerne kan give sig selv lønforhøjelser, hvis de synes, at de har fortjent det:

- Det ser man i alle andre lande også, og det er nok svært at strikke det anderledes sammen. Logikken er, at lysten til at få en højere løn bliver holdt i skak af frygten for vælgernes reaktion på det, hvis lønnen hæves drastisk.

Socialdemokraterne, Venstre, De Radikale, SF og De Konservative har nedsat en såkaldt vederlagskommission, der inden årets udgang skal komme med forslag til nye lønvilkår for politikerne.

I kommissoriet hedder det blandt andet, at forslagene skal "tage højde for kompleksiteten" i politikernes arbejde.

På spørgsmålet om, hvorvidt den formulering smager af et ønske om lønforhøjelse, siger Jørgen Grønnegård:

- Det kunne godt lyde som et oplæg til sådan en diskussion, men der må vi se, hvad kommissionen finder frem til af forslag.

- Men igen: Politikere skal genvælges, og der vil man nok skele til, hvordan befolkningen vil modtage beskeden om, at politikerne giver sig selv mere i lønningsposen.

/ritzau/