Professor: DF-forslag strider mod grundloven

Forslaget, som Kim Christiansen kommer med i Ekstra Bladet fredag, er nemlig i strid med grundloven, siger professor i forfatningsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter.

»Det vil kræve en grundlovsændring, og det er jo noget med, at det skal vedtages et par gange i Folketinget, og så skal det også vedtages ved en folkeafstemning. Så det er en vanskelig procedure,« siger Jens Elo Rytter.

Han peger på, at Dansk Folkepartis forslag om at hæve minimumsalderen for nyvalgte folketingsmedlemmer til 25 strider mod grundlovens paragraf 30.

»Det harmonerer ikke med grundloven, for som grundloven ser ud nu, så står der i paragraf 30, at man kan blive valgt til Folketinget, så snart man har stemmeret til Folketinget. Så hvis man vil lave en anden og højere aldersgrænse for at kunne blive valgt til Folketinget, så skal man ændre i grundloven,« siger Jens Elo Rytter.

Forslaget om erhvervserfaring kræver ingen ændring, men blot en tilføjelse i grundloven, tilføjer han.

Dansk Folkepartis Kim Christiansen mener, at det er nødvendigt at have erfaring fra arbejdsmarkedet med sig, når man kommer i Folketinget.

»Jeg ved godt, det er et farligt synspunkt. Men jeg synes, man skal være 25 år og have erhvervserfaring i to-tre år fra det virkelige liv, inden man skal kunne blive valgt til Folketinget,« siger Kim Christiansen til Ekstra Bladet.

»Hvis vi kunne få flere ind i Folketinget, der havde mere erfaring fra arbejdsmarkedet, kunne vi også være i langt bedre berøring med de regler, vi stikker ud,« siger han til avisen.

Professor Jens Elo Rytter vurderer imidlertid, at Dansk Folkeparti får svært ved at realisere sine planer.

»Generelt har vi jo ikke haft grundlovsændringer i 60 år, og det er vanskeligt for mig at forestille mig, at denne sag skulle give anledning til det,« siger han.

Dagens Gossip