Professor: Dom er en sejr for ytringsfriheden

Skrevet af admin

25/10/2013

Dagens topnyheder

- Det er godt for historieforskningen, for forskningen i al almindelighed og for ytringsfriheden.

Sådan modtog historieprofessor Bent Jensen fredag afgørelsen i Østre Landsret, som har behandlet opgøret mellem ham og journalist Jørgen Dragsdahl.

Den 75-årige professor havde lige fået at vide, at han var frifundet og ikke skulle straffes for at have krænket journalisten, der i 1980'erne skrev om sikkerhedspolitik for dagbladet Information.

- Som forsker har dommen den betydning, at jeg har fået rettens ord for, at det var berettiget, at jeg havde faktuelt grundlag for at skrive de artikler, jeg skrev, sagde Bent Jensen.

Også konkret får afgørelsen betydning. Forlaget Gyldendal har på grund af retssagen udsat udgivelsen af professorens værk "Danmark i den kolde krig," som på 1500 sider i to bind blandt andet beskæftiger sig med, hvordan Politiets Efterretningstjeneste betragtede personer som blandt andre Jørgen Dragsdahl.

Journalisten var mistænkt i tre år for at arbejde for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB, men han blev aldrig sigtet, tiltalt eller dømt.

Men interne papirer fra PET om mistanken, aflytningerne og observationerne mod Dragsdahl gav Jensen grundlag for sine beskyldninger mod Dragsdahl, har de tre landsdommere slået fast.

Med frifindelsen kan Bent Jensen få sit værk på gaden.

- Man kan stort set trykke på knappen og så lade rotationspressen køre, for her er omtalt en række af de ting, der har været oppe at vende, og jeg er jo blevet totalt frifundet, sagde professoren.

De tidligere folketingsmedlemmer Jesper Langballe, som var med til at sørge for oprettelsen af et center for koldkrigsforskning, hvor Bent Jensen arbejder, og Søren Krarup var blandt de cirka 80 mennesker, som var mødt op for at høre dommen i retssagen om æren og historien.

Også Lars Hedegaard, Ole Hasselbalch, Ulla Dahlerup, Peter la Cour og en række andre, der har støttet professoren, sad på tilhørerpladserne.

Blandt journalistens støtter var det tidligere folketingsmedlem Pernille Frahm. Hun havde en flaske champagne med i sin taske. Den blev ikke åbnet.

/ritzau/