Professor: Europas migrantkrise er en tikkende bombe

Skrevet af admin

24/08/2015

Dagens topnyheder

De tusindvis af migranter, som i øjeblikket vælter ind over Europas grænser, er en tikkende bombe, der truer EU's frie bevægelighed, lyder det fra professor Marlene Wind fra Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

Den forværrede krise er også grunden til, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, holder hastemøde mandag.

- Det er pinedød nødvendigt, at Frankrig og Tyskland snakker sammen og finder fælles fodslag.

- Det er virkelig en tikkende bombe, og derfor skal der være et europæisk svar, siger professoren om baggrunden for mødet.

Mødet er også symbolsk og et forsøg på at få debatten tilbage på et europæisk spor i stedet for at ligge hos de enkelte lande, mener Marlene Wind.

- Det er kun europæiske løsninger, der kan dæmme op for det her – ikke enkelte landes bilaterale håndteringer. Det er meget vigtigt for Merkel og Hollande at få signaleret, siger hun.

Problemet med de mange migranter, der sætter kursen mod Europa, har været en af de helt store dagsordener i EU i foråret og sommeren efter en stor drukneulykke i Middelhavet i april.

Men medlemslandene er meget uenige om, hvordan man skal løse problemet med den store tilstrømning af migranter. Særligt et forslag fra EU-Kommissionen om bindende kvoteordninger har splittet og skabt debat mellem de 28 lande.

I weekenden advarede Italiens udenrigsminister, Paolo Gentiloni, om, at krisen "truer med at rive sjælen ud af Den Europæiske Union".

Det er Marlene Wind enig i.

- Krisen truer det grundprincip, der har altid har været centralt i EU – nemlig den fri bevægelighed, siger hun.

- Det er et system, der er i den grad, er under pres, siger hun med hensyn til Dublin-konventionen, som beskriver, at asylansøgere skal have behandlet deres sag i det EU-land, som de først ankommer til.

Den er ifølge Marlene Wind brudt sammen, fordi nogle lande ikke længere registrerer flygtninge, og lader dem rejse frit. Et af de lande er ifølge professoren eksempelvis Italien, som er hårdt presset af migranter, der tager rejsen over Middelhavet til landet.

Så sent som i weekenden reddede den italienske kystvagt op til 3000 migranter lørdag og omkring 4400 søndag fra både i Middelhavet.

/ritzau/