Professor: Farligt når dårlige vaner bliver grundlagt i ung alder

Skrevet af admin

08/04/2016

Mest læste i dag

Sørg for ikke sælge tobak til unge under 18 år og sæt prisen op på cigaretter.

Sådan lyder det fra formand for Vidensråd for Forebyggelse, professor Morten Grønbæk, efter at ny kortlægning ifølge Politiken viser, at gymnasieelever i København misbruger tobak, alkohol og hash i langt højere grad end elever i resten af landet.

Mens hver femte københavnske gymnasieelev ryger cigaretter hver dag, er det kun godt hver tiende gymnasieelev i det øvrige Danmark. Også hash og hårde stoffer er dobbelt så udbredt blandt de københavnske elever som i resten af landet.

Og det er et stort problem, når unge i en meget tidlig alder begynder at ryge tobak eller hash, siger Morten Grønbæk.

- Vi skal sørge for, at de unge ikke begynder at ryge hverken det ene eller det andet i en tidlig alder. Vi ved, at mange af de ældre storrygere begyndte, før de var 17 år. Man grundlægger altså vanerne på et relativt tidligt tidspunkt.

- Det er ikke så ofte, man ser afhængighed på samme måde, hvis man først begynder at festryge som 30-årig.

Spørgsmål: Hvad skal man så gøre for at forebygge, at de unge misbruger alkohol, tobak og hash i en tidlig alder?

- Først og fremmest kunne man håndhæve de regler der er, eksempelvis ved ikke at sælge tobak til unge under 18 år. Men man kunne også sætte prisen op på cigaretter eller fjerne dem fra disken. Det er tiltag, som ligger lige til højrebenet.

Tallene stammer fra den første kortlægning af sundheden hos 5000 gymnasieelever i Københavns Kommune foretaget af Statens Institut for Folkesundhed. I alt har mere end 70.000 af landets gymnasieelever i hele landet deltaget i undersøgelsen.

/ritzau/